I en annan variant följer det med bredare gummilister som man själv lägger i över fjädern innan fogen monteras. Slutligen finns en variant med massiva trälister, som också monteras på fjäderns ovansida. Listen bestryks med lim innan plankorna fogas samman.

Fördelen med den konstruktionen är att hela golvet kan slipas om det skulle behövas.Alla skeppsgolv är relativt dyra, så det är verkligen lönt att lägga dem själv. Slutnotan blir då bara hälften så stor.Innan du börjar är det viktigt med ett stabilt och robust arbetsbord. Det kan vara en hyvelbänk, som här, men också ett bord eller en skiva på ett par bockar.

Här använder vi en golvbräda som underlag. Fäst den ordentligt, så att du kan använda för att tillverka alla plankor du behöver. När allt är klart kan den första golvplankan läggas upp. Den görs fast i arbetsbänken med skruvtvingar. För att tillverka ett skeppsgolv behöver du en överhandsfräs med en vanlig notfräs och ett anhåll för att styra maskinen. Ställ in fräsen. Först i djupled. Järnet ska precis nudda fjädern när fräsens sula ligger an mot plankans ovansida.

Sätt sedan på anhållet och justera det till ett fräsdjup på 6 mm. Det betyder att du får en glipa på 6 mm mellan plankorna när du lägger dem. Kontrollera noga att måttet är 6 mm på båda sidor anhållet. De allra flesta fogar är mellan 4 och 6 mm breda. 4 mm till smala plankor, 6 mm till breda. Det ger ett mer harmoniskt intryck av det färdiga golvet.

Testa först på en liten del av plankan, så att det verkligen är 6 mm du fräser ur, som här. Se till att trycka fräsen både in mot plankan och ner mot fjädern innan du börjar arbetet. Och kör sedan stadigt och lugnt i ett arbetsmoment längs hela plankan. Se alltid till att använda hörselskydd, såväl som skyddsglasögon när du arbetar med en överhandsfräs. När du når slutet av plankan är det viktigt att styra fräsen helt perfekt, annars är det risk att du fräser snett. Vår hantverkare rekommenderar att du från början gör plankorna lite längre än själva golvet. Då kan du kapa av ändarna efter fräsarbetet, och få helt rakt frästa fogar.

Som synes är den frästa kanten precis lika jämn som på ursprungsplankan.När du har fräst alla golvplankorna ska golvet läggas. Här gör vi en demonstrationsläggning. Plankorna är 22 mm tjocka och eftersom skruvarna ska vara minst dubbelt så långa använder vi här 4,2x55mm Montaflex golvskruvar.

Det är gott om plats för skruvarna nu när 6 mm av godset är bortfräst. Golvplankorna i ett skeppsgolv läggs på samma sätt som ett vanligt golv på golvbjälkar. Fogarna är mycket tydliga när golvet ligger klart. Först av allt: bottna fogarna med fogtejp. Tejpen finns i bredderna 4 och 6 mm, och i flera färger. Färgen är betydelselös, men det kan vara en poäng med en färgglad tejp, som den är, så att man lättare ser att den sitter rätt.

Tejpen är avgörande, eftersom den hindrar fogmassan från att fästa i botten av fogarna. Fogmassan ska bara fästa på sidorna, så att fogen kan röra sig när plankorna arbetar, vilket de alltid gör. Pressa med fördel ner tejpen i fogen med hjälp av en skruvmejsel. Det får inte komma fogmassa på plankytorna. Därför använder vi maskeringstejp, som läggs precis i linje med fogkanterna.

Maskera alla plankor innan du börjar foga. Skär av spetsen till fogpatronen i 45 graders vinkel och anpassa bredden efter fogen. Här blir det knappt 6 mm.Foga sakta och se till att fogen fylls helt och hållet, hellre för mycket än för litet fogmassa. Det går inte att fylla på i en fog där massan inte fyllt hela vägen upp – kommande lager fäster inte vid det första.

Foga hela vägen på en gång och avlägsna sedan överskjutande fogmassa genom att dra en fogpinne längs fogen i en vinkel på cirka 75 grader. Det som blir över kan tryckas ner i nästa fog. Ta bort maskeringstejpen direkt när du är klar med arbetet. Sitter den i bara en timme, blir fogmassan så seg att den följer med när man drar bort tejpen. Därför rekommenderar hantverkaren att man gör färdigt en fog i taget.

Om du spiller fogmassa under arbetet, vänta tills det torkat helt innan du tar bort det. En fogpatron räcker till omkring 5 meter fog när den som här är 6 mm bred och 10 mm djup. Räkna med en torktid på ett par dagar innan du kan börja gå på golvet. Ett skeppsgolv underhålls i övrigt på samma sätt som ett vanligt trägolv.