Laga den förstörda golvbrädan

Stora fläckar och djupa jack kan förstöra ett i övrigt fint golv. Men du behöver inte gå och gräma dig över de hemska fläckarna, för med rätt verktyg och den här vägledningen i handen kan du byta ut den förstörda golvbiten med kirurgisk precision.

Intro

Det kan finnas många och goda anledningar till att vilja byta en golvbräda. En hemsk fläck efter en krukväxt, en djup repa från då sonen gick på styltor i matsalen, eller den klassiska otäta ventilen till elementet som lämnat efter sig en eller flera dyngsura golvbrädor, som nu ser helt fruktansvärda ut.

LÄS OCKSÅ: Gör en perfekt reparation av trägolvet

Lösningen är enkel

Du ska bara använda en multisåg för att såga loss den dåliga golvbiten och ersätta den med en ny och fräsch bit. Detta kräver så klart att du antingen har en golvbit liggande eller kan köpa den på någon byggmarknad.

TIPS: Finns golvet inte längre att köpa?

Finns inte golvet att köpa är ett tips att kika under ett skåp. Det kan vara så att du kan såga loss en liten bit för ändamålet där.

Här visar vi hur du byter en förstörd golvbräda kring en radiatorventil. Den är lite svårare än att byta en helt rak bit, men principen är den samma.

DETTA BEHÖVER DU

För att byta ut en golvbräda behöver du några olika vektyg och lite lim.

 • KOBEN
 • SÅG
 • STÄMJÄRN
 • LIM
 • HÅLSÅG
 • HAMMARE
 • MULTISÅG

Instruktion

1

Börja med att dra ett streck på den förstörda golvbrädan 5 mm från skarven, där den stöttar upp nästa bräda. Använd nu multisågen till att såga rakt ned i strecket.

2

Lirka loss de sista 5 mm, så att brädan bakom kan användas som guide för den nya. Såga nu ut en ny golvbräda i en längd som passar hela vägen in till väggen.

3

Mät avståndet från väggen och ut till rörets centrum, och dra där ett vinkelrätt streck på brädan - det är detta streck du i nästa steg ska såga efter. Mät nu ut, var på strecket röret ska gå igenom, och borra ett hål i en storlek som ger 8-10 mm luft omkring röret.

4

Såga genom hålet (efter strecket). Du har nu två golvbitar, en kort och en lång, som tillsammans passar perfekt omkring radiatorröret.

5

Såga av den nedersta delen av noten. På det viset kommer dina två nya golvbitar glida på plats utan att stöta emot det gamla golvets noter.

6

Limma de båda golvbitarna på plats runt röret. Torka bort överskottslimmet med en fuktig trasa. Ställ något tungt ovanpå som håller brädorna på plats medan de torkar.

Video

VERKTYG: Så här använder du multiverktyget

I den här videon lär du dig allt om verktygets smarta funktioner och tillbehör. De många olika slags tillbehören gör det möjligt att både såga, stämma, kapa, fräsa och slipa på ställen där andra verktyg inte kommer åt. Och maskinen kan användas i både trä, plast, metall, murfog mm.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Trägolv