Fyll hålen så blir golvet snyggt igen

Små skador, jack och repor syns extra tydligt om golvet är målat. Här är det ett område med många maskhål som skämmer golvet. Men hålen kan snabbt trollas bort med lite spackelmassa och färg. Så det är bara att komma igång.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
150 kronor

Intro

Ett gammalt och slitet trägolv kan räddas och bli snyggt igen om det målas. Nackdelen med att måla golvet är att små repor, jack, märken och maskhål syns mycket tydligt. Men tack och lov kan man lätt fixa skadorna så att de blir osynliga. Hålen och reporna ska helt enkelt bara spacklas igen med en lämplig spackelmassa.

Här använder vi en färdig snickerispackelmassa och eftersom den säljs på tub är den lätt att arbeta med. Massan fördelas med en 5–6 cm bred spackel tills hålen har fyllts upp. Skona dina knän under arbetet och använd knäskydd av något slag.

Problem

Maskhålen syns mycket tydligt på det vitmålade golvet, så det måste vi göra något åt.

Lösning

Hålen fylls upp med spackelmassa och därefter slipas och målas området och golvet blir snyggt igen.

Tidsförbrukning

Ett par timmar (+ torktid).

Pris

Cirka 150 kr, men det beror på skadans storlek.

Svårighetsgrad

En enkel och överskådlig uppgift alla kan klara av.

Instruktion

01
Gör så här 5 Steg

1

Området med maskhålen borstas noga med hård borste för att alla lösa färgflagor ska försvinna. När du är klar dammsuger du golvet.

2

Fyll hålen med spackelmassa. Pressa ut lite massa i sänder och fördela den med spackeln, som dras längs med brädorna. Dra bort så mycket som möjligt av överflödig massa så behöver du inte slipa så mycket. Låt härda i cirka ett dygn.

3

Slipa där du har spacklat. Bli inte för ivrig utan låt massan härda. Börja med slippapper korn 60-80 och sedan 120 och avsluta med korn 150. Då får du en slät och fin yta.

4

Nu ska golvet städas. Börja med att dammsuga överallt och tvätta sedan med en hårt urvriden trasa, så att allt damm verkligen tas bort. Därefter kan du måla.

5

Avsluta med att måla. Du ska naturligtvis använda samma färg som tidigare. Dels för att du då kan nöja dig med att fläckmåla, dels för att färgen ska fästa. Om du ska måla hela golvet bör du använda målarrulle.

Video

TIPS: Slipp lösa penselhår i färgen

VERKTYG: Så här använder du excenterslipen

I den här videon lär du dig allt om excenterslipens möjligheter. Den är det självklara valet när du ska slipa större vågräta ytor, oavsett om du ska ta bort gammal färg och lack eller om du ska finslipa samlingar och obehandlat trä. Men den klarar också finare polering, t ex om bänkskivan i köket ska oljas om.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trägolv