Video
Lätt
Svår

Ett gammalt och slitet trägolv kan räddas och bli snyggt igen om det målas. Nackdelen med att måla golvet är att små repor, jack, märken och maskhål syns mycket tydligt. Men tack och lov kan man lätt fixa skadorna så att de blir osynliga. Hålen och reporna ska helt enkelt bara spacklas igen med en lämplig spackelmassa.

Här använder vi en färdig snickerispackelmassa och eftersom den säljs på tub är den lätt att arbeta med. Massan fördelas med en 5–6 cm bred spackel tills hålen har fyllts upp. Skona dina knän under arbetet och använd knäskydd av något slag.

Maskhålen skämmer det målade golvet, men de kan lätt trollas bort med spackelmassa.

GÖR SÅ HÄR:

1. Området med maskhålen borstas noga med hård borste för att alla lösa färgflagor ska försvinna

När du är klar dammsuger du golvet.

2. Fyll hålen med spackelmassa

Pressa ut lite massa i sänder och fördela den med spackeln, som dras längs med brädorna. Dra bort så mycket som möjligt av överflödig massa så behöver du inte slipa så mycket. Låt härda i cirka ett dygn.

3. Slipa där du har spacklat

Bli inte för ivrig utan låt massan härda. Börja med slippapper korn 60–80 och sedan 120 och avsluta med korn 150. Då får du en slät och fin yta.

4. Nu ska golvet städas

Börja med att dammsuga överallt och tvätta sedan med en hårt urvriden trasa, så att allt damm verkligen tas bort. Därefter kan du måla.

5. Avsluta med att måla

Du ska naturligtvis använda samma färg som tidigare. Dels för att du då kan nöja dig med att fläckmåla, dels för att färgen ska fästa. Om du ska måla hela golvet bör du använda målarrulle.