Fixa hål i golvet efter trämask

Du behöver inte acceptera fula spår av trämask. För du kan enkelt ta bort dem – eller åtminstone sudda ut dem så mycket att de blir praktiskt taget osynliga. Här kan du se hur du utför reparationen med hjälp av plastiskt trä.

Intro

Akrylbaserat plastiskt trä härdar och kan användas både inomhus och utomhus.

Det som är bra med denna typ av reparationsmassa är att den finns i många olika träfärger, tex bok, ljus ek och teak.

Färgerna kan blandas så att du uppnår den nyans som matchar ditt golv.

Förutom att reparera hål från trämask är plastiskt trä generellt sett en bra lösning till reparationer av mindre hål och sprickor som inte ska målas över på tex möbler, dörrar och paneler.

Reparationsmassan kan påstrykas i ca 1 cm tjocka lager åt gången. Du ska använda en mjuk spackel – en så kallad japanspackel – att arbeta ner massan med.

Den stryks på något högre än det omgivande träet. Sedan kan du enkelt slipa det jämnt efter härdning (ca 3 timmar).

En masse små huller og “gange”! Sådan ser det ud, når borebillernes larver har været på spil.

Materialer

Denna reparation hör till de enklare projekten och kräver endast några få verktyg.
Detta verktyg behöver du

  • Plastbitar
  • Japanspackel
  • Sandpapper
  • Handborste

Instruktion

1

Täck fogen med plastbitar så att du inte riskerar att fylla den med reparationsmassa. Dammsug också hela området noggrant. Det säkerställer optimalt fäste.

2

Tryck ut reparationsmassan på en bit papper eller plåt. Plastiskt trä finns i olika träfärger och kan blandas så att du kan få den färg som bäst matchar ditt golv. Här får man prova sig fram lite.

3

Applicera reparationsmassan med en japanspackel när den är blandad ordentligt. Den är flexibel så det är lätt att trycka ner massan ordentligt.

4

Ta bort plastbitarna så fort du är färdig. Var försiktig och dra bort bitarna i motsatt riktning mot själva reparationen så att du inte skadar den. Här slår vi först försiktigt på plastbiten så att den lossnar lite innan vi drar bort den. Är det bara en liten reparation där du inte kan slipa kan du jämna till massan med en fuktig spackel i slutet. Detta gör ytan slät och fin.

5

Slipa hela området när massan har stelnat efter ca 3 timmar. Använd grovt sandpapper (korn 40-60) tills ytan är i jämnhöjd med golvbrädorna. Byt sedan till korn 120-140 så att du kan slipa området helt slätt.

6

Slutligen tas allt slipdamm bort. Dammet är väldigt fint och inte optimalt för dammsugaren. Är det fråga om större reparationer kan du med fördel ta bort det mesta med en kvast innan du dammsuger.

Video

MARKHULL I TREGULV

Var försiktig så att du inte skadar lagningen.

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trägolv