Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fixa hålen i trägolvet snabbt

Skriv ut Spara artikel

Det irriterande hålet i ditt målade trägolv kan du snabbt och lätt laga själv. Kemiskt trä är en klockren lösning, då det har fördelen att det inte krymper och dessutom härdar snabbt, så att du inte behöver stå och vänta.

Laga hålet med kemiskt trä

Det är en ful fördjupning i trägolvet, där smutsen samlas. Det är enkelt åtgärdat med kemiskt trä.

Är det gamla trägolvet övermålat, utan att sprickor och dylikt blivit spacklade innan, kommer det antagligen bli små håligheter i golvet efterhand.

Det ger så klart ett rustikt utseende, men i längden är det också ganska irriterande, eftersom håligheterna samlar damm, smuts och vatten.

Som tur är kan den sortens hål och sprickor lätt lagas, och planerar du ändå en uppfräschning av golvet med ny färg är det läge att fixa hålen så att golvet blir helt jämnt.

Det gör du enklast och snabbast med kemiskt trä (även kallat trämassa). Det är perfekt för ändamålet eftersom du kan fylla igen hela hålet på en gång och massan inte krymper. Efter cirka 20 minuter har reparationen härdat och du kan snabbt gå vidare till slipningen.

Hårdheten på kemiskt trä motsvarar furu, så det går till och med att slipa reparationen i nivå med golvet.

Därför går det fel

Hål i målade trägolv kan uppstå på flera sätt. I det här fallet beror det nog bara på att man har målat ovanpå en liten rötskada utan att spackla igen och reparera den i förväg. Men det händer också att en kvist lossnar och faller ur, eller att en golvbräda får ett rejält hack från en stor, tung möbel.

Oavsett hur skadan uppstår är den tråkig att se – och inte minst opraktisk, eftersom det snabbt samlas smuts och damm i hålet. Dessutom samlas även ofta vatten i hålet när golvet våttvättas.

GÖR SÅ HÄR

1.
Rita upp med blyertspenna där träet är mjukt kring hålet. Du kan hitta det mjuka träet med en skruvmejsel. Den glider lätt ner i det förstörda träet, men är samtidigt inte spetsig nog att tränga ned i hårt, friskt trä.

2.
Med ett stämjärn kan du nu hacka loss det mjuka träet bit för bit. Fortsätt tills hela kanten runt om hålet består av friskt trä. Rensa även i botten av hålet om det behövs.

3.
Nu ska hålet rensas på spån. En borste räcker inte – du måste plocka fram dammsugaren. Här var botten så fast att vi inte behövde gå särskilt djupt.

4.
Kemiskt trä levereras i två tuber, där den stora är själva spackelmassan och den lilla tuben är en supereffektiv härdare. Använd en slät och ickesugande skiva att blanda på.

5.
När de två komponenterna är blandade har du bara ett par minuter på dig innan det böjar härda. Med en spackel trycks massan ned i hålet att så massan sticker upp lite ovanför hålet.

6.
Efter 20 minuter kan du slipa. Slippapper med korn 80 är idealiskt för att slipa massan jämn med det omgivande golvet. Rör maskinen fram och tillbaka, så att färgen inte bränner fast på slippapperet.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
null: Fixa hålen i trägolvet snabbt
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka