Fixa hålen i trägolvet snabbt

Det irriterande hålet i ditt målade trägolv kan du snabbt och lätt laga själv. Kemiskt trä är en klockren lösning, då det har fördelen att det inte krymper och dessutom härdar snabbt, så att du inte behöver stå och vänta.

Laga hålet med kemiskt trä

Det är en ful fördjupning i trägolvet, där smutsen samlas. Det är enkelt åtgärdat med kemiskt trä.

Är det gamla trägolvet övermålat, utan att sprickor och dylikt blivit spacklade innan, kommer det antagligen bli små håligheter i golvet efterhand.

Det ger så klart ett rustikt utseende, men i längden är det också ganska irriterande, eftersom håligheterna samlar damm, smuts och vatten.

Som tur är kan den sortens hål och sprickor lätt lagas, och planerar du ändå en uppfräschning av golvet med ny färg är det läge att fixa hålen så att golvet blir helt jämnt.

Det gör du enklast och snabbast med kemiskt trä (även kallat trämassa). Det är perfekt för ändamålet eftersom du kan fylla igen hela hålet på en gång och massan inte krymper. Efter cirka 20 minuter har reparationen härdat och du kan snabbt gå vidare till slipningen.

Hårdheten på kemiskt trä motsvarar furu, så det går till och med att slipa reparationen i nivå med golvet.

Därför går det fel

Hål i målade trägolv kan uppstå på flera sätt. I det här fallet beror det nog bara på att man har målat ovanpå en liten rötskada utan att spackla igen och reparera den i förväg. Men det händer också att en kvist lossnar och faller ur, eller att en golvbräda får ett rejält hack från en stor, tung möbel.

Oavsett hur skadan uppstår är den tråkig att se – och inte minst opraktisk, eftersom det snabbt samlas smuts och damm i hålet. Dessutom samlas även ofta vatten i hålet när golvet våttvättas.

GÖR SÅ HÄR

1.
Rita upp med blyertspenna där träet är mjukt kring hålet. Du kan hitta det mjuka träet med en skruvmejsel. Den glider lätt ner i det förstörda träet, men är samtidigt inte spetsig nog att tränga ned i hårt, friskt trä.

2.
Med ett stämjärn kan du nu hacka loss det mjuka träet bit för bit. Fortsätt tills hela kanten runt om hålet består av friskt trä. Rensa även i botten av hålet om det behövs.

3.
Nu ska hålet rensas på spån. En borste räcker inte – du måste plocka fram dammsugaren. Här var botten så fast att vi inte behövde gå särskilt djupt.

4.
Kemiskt trä levereras i två tuber, där den stora är själva spackelmassan och den lilla tuben är en supereffektiv härdare. Använd en slät och ickesugande skiva att blanda på.

5.
När de två komponenterna är blandade har du bara ett par minuter på dig innan det böjar härda. Med en spackel trycks massan ned i hålet att så massan sticker upp lite ovanför hålet.

6.
Efter 20 minuter kan du slipa. Slippapper med korn 80 är idealiskt för att slipa massan jämn med det omgivande golvet. Rör maskinen fram och tillbaka, så att färgen inte bränner fast på slippapperet.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trägolv