Laga hålet med kemiskt trä

Det är en ful fördjupning i trägolvet, där smutsen samlas. Det är enkelt åtgärdat med kemiskt trä.

Är det gamla trägolvet övermålat, utan att sprickor och dylikt blivit spacklade innan, kommer det antagligen bli små håligheter i golvet efterhand.

Det ger så klart ett rustikt utseende, men i längden är det också ganska irriterande, eftersom håligheterna samlar damm, smuts och vatten.

Som tur är kan den sortens hål och sprickor lätt lagas, och planerar du ändå en uppfräschning av golvet med ny färg är det läge att fixa hålen så att golvet blir helt jämnt.

Det gör du enklast och snabbast med kemiskt trä (även kallat trämassa). Det är perfekt för ändamålet eftersom du kan fylla igen hela hålet på en gång och massan inte krymper. Efter cirka 20 minuter har reparationen härdat och du kan snabbt gå vidare till slipningen.

Hårdheten på kemiskt trä motsvarar furu, så det går till och med att slipa reparationen i nivå med golvet.

Därför går det fel

Hål i målade trägolv kan uppstå på flera sätt. I det här fallet beror det nog bara på att man har målat ovanpå en liten rötskada utan att spackla igen och reparera den i förväg. Men det händer också att en kvist lossnar och faller ur, eller att en golvbräda får ett rejält hack från en stor, tung möbel.

Oavsett hur skadan uppstår är den tråkig att se – och inte minst opraktisk, eftersom det snabbt samlas smuts och damm i hålet. Dessutom samlas även ofta vatten i hålet när golvet våttvättas.