Intro
Instruktion
01
Sågspån och lim - Bäst till sprickor av olika slag
2
Steg
Den klassiska metoden, där man blandar sågspån eller slipdamm med lim, är riktigt bra när man vill trolla bort smala sprickor, och den kan med fördel användas på rent trä. Sågspån och slipdamm ska förstås helst vara av samma träslag som det som ska lagas för att lagningen ska få samma färg och bli osynlig. Handlar det om mycket smala sprickor slipar du ytan lätt och borstar ner slipdammet i sprickan, där det finns lite lim. Ska träet strykas med olja, kan du slipa i den våta oljan. Då fyller oljan och slipdammet igen sprickan och trollar bort den.
Sågspån och lim blandas till en grötliknande konsistens med en liten pinne eller list. Du behöver inte köpa speciallim - använd vanligt pva-lim.
02
Vatten och värme - Trollar bort slagmärken och jack
2
Steg
Det låter kanske som ett skämt - att släta till träytor med strykjärn - men det är en bra metod, som kan lyfta träet när ådringen har pressats ihop av slag eller tryck.
Om det har uppstått slagmärken på en bänkskiva eller om stilettklackar gjort fula märken på golvet, så kan vatten på ett par timmar få träet att resa sig igen. Effekten blir större om du använder ånga, och då är ett strykjärn med pressduk till stor nytta. Om det inte genast fungerar försöker du igen. Även om ådringen är skadad kan lagningen lyckas, men skadan trollas inte bort helt.
Fukta slagmärkena med lite vatten och låt vattnet verka några minuter. Ofta reser sig träet redan av vattnet, om inte fortsätter du behandlingen.
03
Smältlim från pistol - Sätter tillbaka kvistar i sina hål
2
Steg
Det händer att kvistar lossnar och ramlar ut. Du kan limma fast kvistarna om du hittar dem. Limpistolen, som arbetar med varmt flytande lim, är bra till sådana lagningar. Det varma limmet fyller igen ev. ojämnheter, och när limmet har härdat är det hårt, starkt och nästan genomskinligt. Till de flesta limpistoler används lim som smälter vid rätt höga temperaturer. Limmet är antingen klart eller gulvitt.
Det finns limstänger i andra kulörer, men de smälter vid lägre temperaturer. Fråga i affären vilka stänger som passar din pistol.
Den lösa kvisten får ett par droppar lim innan den pressas fast på rätt djup i hålet. Lagningen går lättare om det finns en botten att pressa kvisten mot.
04
Varmt vax i träfärg - När det ska bli riktigt fint
2
Steg
Småskador på finare möbler lagas lättast och bäst med varmt vax. När vaxet har härdat kan det bearbetas på samma sätt som trä. Vax finns i många kulörer, och du kan köpa en ”nybörjarsats” innehållande smältkolv och små vaxpaket för ljust trä. Vaxet är matt och levereras i tre färger. Du får också ett klart vax, och det är bra om du ska laga skador efter slag eller tryck.
Till lackerade ytor finns också en lackensel för exakt påläggning av lack. Läs mera om vax och lack på denna hemsida (på tyska och engelska): www.heinrich-koenig.de
Det har lossnat en bit av den ljusa veden från det gamla matbordet av ek. Ta bort löst trä och smuts och fyll sedan igen med små bitar av vax med varma verktyg.