Isolerat källargolv

Betonggolv i källare är inte speciellt charmiga. Om det ligger i ett rum som används till tv-rum eller lekrum t.ex. ger det heller inte mycket värme eller.

Med ett helt vanligt laminatgolv på bara 7-8 mm kommer rummet att likna ett vardagsrum. Och så får du faktiskt “isolerat” källargolvet också.

Isolering av källargolv med skumplast

Innan du lägger det nya laminatgolvet ska du först lägga ett lager skumplast på betonggolvet. Lägg det kant mot kant och med den mönstrade sidan nedåt. Se till att det är 5 cm kvar in till väggarna där det inte är skumplast.

Genom att hålla det avståndet slipper du att golvet böjs uppåt i övergången mellan golvet och väggen. För isoleringen av källargolvet är det viktigt att du lägger två lager skumplast.

Mellan de två lagren rullar du ut en ångspärr, som hjälper till att isolera mot kyla från golvet.

Källargolvet förblir lågt

Även om du lägger fuktspärr, två lager skumplast och laminatgolv, blir själva golvet faktiskt bara förhöjt med 2 cm. Det är bra då du får isolerat källargolvet utan att behöva passa till de dörrar som öppnas inåt i rummet. Laminatgolv är lätt att lägga eftersom det nästan bara finns som klickgolv.

Om du vill minimera ljuden från golvet kan du limma det istället. Om du väljer att göra det ska du avlägsna klickfogarna på kortsidorna. Så får du helt vanliga not och spont-fogningar, som du lätt kan limma samman.

Svåra detaljer

Att lägga golvet är inga problem, men det kan finnas utmaningar i rummet. Särskilt runt hörn, radiatorer och annat. Du ska dessutom hålla ett avstånd på 10 mm till väggen, så att skumplasten, även kallad “det flytande golvet”, har plats att pressas ut.

När golvet är lagt, ska du sätta en fotlist längs väggarna, och så är golvet klart. Lätt, snygg och perfekt isolering av ett annars ganska trist källargolv.

Om du laddar ned pdf-filen får du en komplett steg för steg-vägledning för hurn du lägger laminatgolv ovanpå ett betonggolv.