Så här lägger du vinyl som klickgolv

Ett golv av vinyl är väldigt praktiskt. Det är slitstarkt, vattenavvisande, underhållsfritt, lätt att hålla rent, och så kan det kombineras med golvvärme. Dessutom är det lätt att lägga, om du väljer det som klickgolv.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
300 kronor

Intro

Vinylgolv har många uppenbara fördelar, och utbudet i flera olika varianter blir allt större, så det är lätt att hitta en look som passar hemma hos dig.

Förr var det bäst att lämna vinylgolvet till proffsen, eftersom vinylen kom i metervara på stora rullar. Men med en klickgolvsvariant är det numera lika lätt att lägga ett vinylgolv som ett golv i vilket annat material som helst.

Det finns vinyl-“brädor” som ser ut t ex som trä, betong och enfärgade, om det är vad du känner för. Vissa kan bara klickas ihop, medan andra behöver limmas. Det golv som vi lägger här, behöver bara klickas ihop.

Instruktion

01
Förberedelse 2 Steg

1

Underlaget jämnas till, så att det blir plant. Ju tunnare och mer flexibelt det slutliga golvet är, desto viktigare är det. Hål spacklas över och slipas, slutligen dammsugs ytan.

2

Rulla ut ljuddämpningsmattor innan du lägger golvet. Då får du bättre ljudisolering i rummet och du slipper ha ett golv som klapprar när du går på det.

02
Den första raden 3 Steg

1

Börja i det ena hörnet när du ska lägga den första raden. Notsidan på golvet ska vändas UT mot rummet.

2

Sätt fast distansklossar mellan golv och vägg så att avståndet blir det samma hela vägen längs den första raden. Avståndet ska vara minst 5 mm.

3

Klicka fast nästa del av klickgolvet i den ena änden, så att den första raden byggs på. Kom ihåg att sätta fast distansklossar längs väggen.

03
Anpassning vid dörr 3 Steg

1

Kolla så golvet får plats vid dörren. Här har vi tur, det finns tillräckligt med plats för golvet att stoppas in under dörrfoderna. Om dörrfoderna måste sågas till, görs det enkelt med ett multiverktyg.

2

Mät upp för golvet i dörrhålet, så att du kan kapa det - både på längden och på bredden. Det ska vara lite distans till klinkerna i det angränsande rummet, precis som till väggen.

3

Klicka fast den tillskurna biten vid raden framför dörrhålet och tryck den på plats - in under dörrfoderna. Övergången mellan vinylgolv och klinker ska senare täckas med en metallist.

04
Kapning av bitar 5 Steg

Det formgjutna vinylgolvet ska skäras till så att bitarna passar på längden. Du kan också behöva skära om golvet ska ligga runt t ex ett vattenrör.

Vinylen ska skäras med en vass hobbykniv. På långsidorna, där den extra hårda noten finns, är det lättare att skära till om biten ställs på högkant.

Det är viktigt att du har ett långt, rakt hjälpmedel som du kan skära efter så att snittet blir helt rakt. Här använder vi en aluminiumskena med ett handtag att hålla i.

1

Den sista biten i en rad ska skäras till. Mät upp hur lång den ska vara, med hänsyn till 5 mm avstånd till väggen.

2

Skär till med en vass hobbykniv. Vi drar kniven längs en aluminiumskena och skär först bara på ytan.

3

Ställ sedan ”brädan” på högkant och skär över noten, så att du därefter kan bryta av de två bitarna från varandra.

4

De två bitarna bryts isär över en skarp kant. Här är det kanten på en låda av hårdplast.

5

Lägg den sista biten på plats i den första raden. Kolla så att avståndet till väggen är det rätta och att alla bitarna golv ligger jämnt med varandra hela vägen.

05
De sneda snitten 3 Steg

Om det finns hinder på golvet, som här, kan det bli nödvändigt att göra ett diagonalt snitt på vinylen.

1

Mät upp för det sneda snittet och rita efter aluminiumskenan. Skär därefter till med hobbykniven.

2

Mindre bitar limmas fast, så att du är säker på att de blir på sin plats. Men de ska ändå naturligtvis klickas fast i noten.

3

Kom ihåg avståndet på 5 mm till hindret, särskilt om det är trä som kan både expandera och dras ihop.

06
Nästa rad 4 Steg

När du lägger golvet är det smart att bara rulla ut en våd ljuddämpning åt gången. Annars är risken att du kommer åt mattorna, och så är underlaget inte längre helt jämnt.

Golvets skarvar ska vara helt täta. Det räcker inte att klicka ihop dem - de ska också få ett par slag med en kloss och gummiklubba, så att de blir 100 procent täta. Vid väggen, där du inte kan komma åt att slå med en kloss, får du använda ett slagjärn.

Till sist ska det göras en fin avslutning längs kanten och vid dörren.

1

Lägg den första biten i nästa rad. Här är det den överblivna biten från den första raden. Använder du den, kan golvet läggas med ett helt naturligt förband. Men biten måste vara minst 30 cm lång.

2

Banka bitarna på plats med en kloss och en gummiklubba, när du har klickat fast alla bitarna i den andra raden. Det säkrar att skarvarna blir helt täta.

3

Ljuddämpningsmattorna rullas ut efterhand som du arbetar dig fram på golvet. Om du täcker hela golvet med ljuddämpningsmattorna, innan golvet läggs, är risken att mattorna flyttas och ligger ojämnt.

4

Den sista raden läggs på plats vid den bortre väggen. Här kan du inte slå på en kloss utan måste tvinga ihop bitarna genom att slå på ett slagjärn med en gummiklubba.

07
Fina avslutningar 3 Steg

Avslutningar ska göras snygga längs kanten på golvet och om det är en övergång till något annat slags golv.

1

En metallist fästs till det angränsande golvet, här är det klinker. Listen sågas till på längden och skruvas eller limmas fast.

2

Kolla så dörren öppnas och stängs som den ska. Den platta metallisten är ett alternativ som sällan ger problem.

3

Sätt lister längs väggen. De sned-sågas i ändarna, så att du får snygga skarvar i hörnen.

Material

  • Ljuddämpningsmatta
  • Vinylklickgolv
  • Distansklossar
  • Metallist (vid övergång till klinker)
  • Golvlister + dyckert

Specialverktyg

  • Aluminiumskena
  • Slagkloss + gummiklubba
  • Slagjärn

Tidsförbrukning

1-2 dagar.

Pris

Från ca 300 kronor per kvm.

Svårighetsgrad

Det är inte svårt att lägga ett vinylgolv. Men var noga med att utgå från ett plant underlag.

Video

TEKNIK: Klickgolv - den första raden

Få en bra start - med noggrann mätning

TEKNIK: Klickgolv - läggning i förband

Med förskjutna skarvar blir golvet starkt och stabilt

TEKNIK: Golvbräda under dörrfoder

Med ett multiverktyg klaras kapningen av lätt

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Golv