SÅ GÖR DU: Fixa skadorna i golvet

Har du tagit bort en gammal vattenledning och fått ett fult hål? Eller har du fått en skada mitt på parkettgolvet, som är för djup för att slipa bort? Titta då här. Om du kan leva med små spår efter reparationen, kan skadorna lätt åtgärdas.

GENVÄG: Det är ett stort arbete att byta ett helt golv. Handlar det bara om mindre skador och hål, är det väl värt att reparera dem istället.

DJUP SKADA I PARKETTGOLV

1. En stav kapas till rätt längd och bredd. Mest osynligt blir det om man hittar en golvbräda som liknar det skadade golvet, och om man skär till en stav i samma bredd som stavarna i golvet.

2. En mall sågas till, t.ex. av en tunn MDF-skiva. Med sticksågen sågas ett hål exakt i stavens storlek. Mallen placeras över det skadade golvet och hålls på plats av kilar och reglar upp mot taket.

3. Fräs ut med en handöverfräs med kopierhylsa. Ställ in djupet till 5 mm, och kör lugnt över området med cirka hälften av fräsdjupet, och sedan igen med fullt fräsdjup tills botten är helt jämn.

4. Fräsen lämnar runda hörn, som försiktigt rättas till med ett stämjärn. Även de längsgående ändarna ska jämnas till, så de är i nivå med skarvarna i golvet.

5. Såga ner ersättningsstaven till 6 mm tjocklek. Det görs lättast med en bordssåg eller kapmaskin. Justera sedan stavens längd exakt med ett försiktigt snitt.

6. Staven limmas fast när den passar hålet exakt. Sätt en kloss mellan stav och hammare och tryck försiktigt över hela ytan på staven. Sedan pressas den ner medan limmet torkar.

HÅL EFTER RÖR

1. Hålet i golvet borras med en hålsåg. Den måste ha något att styra genom, så använd en skiva med ett något större hål än golvets. Borra endast 2/3 ner, så det blir en liten kant längst ner i botten.

2. Använd skivan för att rita upp pluggen, som ska försegla hålet, på en träbit. Pluggen sågas ut med ett smalt blad i sticksågen. Såga utmed linjens yttersida, så pluggen inte blir för liten.

3. Pluggen slipas, så den passar hålet. Vissa träsorter är lättare att slipa än andra. Här är pluggen av furu, som är lätt att arbeta med. Slipa lite åt gången, och testa om pluggen passar.

4. Pluggen smörjs riktligt med lim och placeras i hålet, varpå den försiktigt slås på plats med hammare. Kom ihåg att vrida pluggen, så att ådringen följer samma riktning som golvbrädans.

5. Det överskjutande träet tas bort med ett stämjärn när limmet har torkat. Skär längst med ådringen - inte tvärsöver - och ta bara små bitar åt gången, tills pluggen nästan är i nivå med golvet.

6. Pluggen slipas ner helt i nivå med golvet. Om det skulle bli en liten springa, kan du dölja den med lite lim som du blandar med slipdamm eller sågspån.

ALTERNATIV: BYT UT PLUGGEN MOT EN KLOSS

Vid ett stort renoveringsarbete, där alla golvlister är borttagna, är det en självklarhet att laga ett hål i ett massivt trägolv med en kloss. Kan man hitta en hyvlad bräda i samma träslag som golvet, blir reparationen mindre synlig än med en plugg.

Markera på golvet med en hobbykniv, och karva noggrant ut för klossen. Börja 3-4 mm från linjerna, och skär till sist ut mot linjerna.

Ta rikligt med lim på klossens sidor, slå den försiktigt på plats, och avsluta med att slipa.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Golv