Allra först ska golvet dammsugas ordentligt och noga. Det får inte finnas minst lilla damm, för det kommer helt säkert att fastna i lacken.Nu kan själva lackeringe börja. Även om lacken ser ut att vara mjölkvit är det en vattenbaserad klarlack.

Börja med använda en pensel och lacker längs golvlisterna.Sedan använder vi en bred lackrulle som monterats på ett långt skaft.Vi lackerar ett mindre område i taget.

Området ska svara mot den räckvidd man har med rullen. Först lackerar man tvärs över plankorna. När det området är klart lackerar man längs med plankorna. Då får man jämnast yta, och risken är mindre att man skulle missa någon del av golvet.

Notera plastpåsen i målarpytsen. Tack vare den slipper man rengöra pytsen efteråt.Golvet ska torka cirka 8 timmar efter den första lackeringe. Tiden beror på vilken lack som används och vilken temperatur det är.Golvlacken gör att träets fibrer reser sig.

Fibrerna ska slipas ner för att golvet ska bli behagligt att gå på.Golvläggaren använder en polermaskin med en fin slipdyna. Det ger ett bra resultat och är en enklare metod än att ligga på knä med ett slippapper.

En polermaskin kan hyras i byggvaruhusen. Kom ihåg andningsskydd.Längs listerna använder golvläggaren en excentnerslip och fint sandpapper, korn 180.Innan golvet lackeras en andra gång ska det borstas och dammsugas på nytt.

Vänta omkring en timme efter sliparbetet innan du dammsuger så att allt damm i luften hinner lägga sig.Andra lagret lack påförs med samma metod som det första lagret.

Det vill säga först längs listerna, sedan tvärs mot plankorna och till sist längs med plankorna. Sedan slätas lacken till.Nu är golvet lackat två gånger och ska ha en tredje behandling.

Inför tredje lackningen ska du inte slipa, borsta eller dammsuga, bara lacka. Om du väntar flera dagar mellan andra och tredje lagret kan du först torka av golvet med en fuktig trasa först.Det är ingen snabb insats att lackera golvet, men lyckligtvis håller lackeringen i många år.