Ett obehandlat trägolv är mycket sårbart. Därför visar golvläggaren här hur man ytbehandlar sitt nylagda golv. Vi har delat upp vårt demonstrationsgolv i tre fält som får varsin ytbehandling. Det främsta fältet får en vattenbaserad golvlack. Mittenfältet behandlas med lut, medan det bortre fältet oljas.

Innan golvet kan lackeras ska det slipas lätt, så att man får bort orenheter och samtidigt öppnar träets yta. På det här området påförs lacken med pensel. Här är det viktigt att du lackerar längs med träets ådring. Det ger bäst resultat.

På större ytor kan du med fördel använda en lackrulle. Lacken finns i glanser från grad 10 till högblanka glans 90. Medan lacken torkar går vidare till mittenfältet. Det ska lutas så att golvet blir ljusare.Luten ska blandas ordentligt innan den appliceras.

Dessutom ska golvet vara rent och fritt från damm. Här används en vitpigmenterad trälut som hälls upp i en liten färgpyts. Luten förs på med en bred pensel och den ska strykas ut längs med ådringen, precis som lacken.

De behövs omkring 1 liter lut per 10 kvadratmeter. Lut måste slutbehandlas med till exempel såpa eller golvolja när det har torkat efter cirka 8 timmar. Som avslutning jämnas luten ut så att det inte finns några ränder i ytan. I det sista fältet applicerar vi en klar olja.

Golvläggaren häller ut en dos olja på golvet och fördelar den med en fönsterskrapa, så att den stryks ut jämnt över hela golvet. Alternativt kan du använda en målarrulle eller en bred svamp för att fördela oljan.

När golvet är blankt av olja har träet mättats. Torra fläckar mättas ytterligare. Efter cirka 20 minuter poleras oljan ner i träet med rena bomullstrasor. Trasor som innehåller olja kan självantända, så de ska brännas eller läggas i en spann med vatten när arbetet är klart.

Om du ska behandla golv som är större än 15 kvadratmeter kan du med fördel hyra en polermaskin för att arbeta ner oljan i golvet. När trä behandlas med lack kommer träfibrerna att resa sig.

Därför ska man mellanslipa med sandpapper korn 120 när lacken torkat. Efter slipningen torkas golvet av med en fuktig trasa för att får bort allt slipdamm.

Slutligen ska golvet lackeras en gång till. Därefter ska det torka innan det lackeras en tredje gång. Här ser vi det färdiga resultatet av tre ytbehandlingar. Valet av yta beror på tycke och smak. Lacken är mer slitstark och lätt att rengöra, medan oljan ger träet en särskild glöd.