Ett ordentligt golvjärn är oumbärligt när du ska lägga golv. Läs varför i tips nummer nio.

Ett ordentligt golvjärn är oumbärligt när du ska lägga golv. Läs varför i tips nummer nio.

1. Såga underifrån

Om du ska såga till en golvbräda i längden eller göra ett hack med din sticksåg – såga alltid underifrån. Det ger det finaste resultatet då du slipper att träet flisar sig på ovansidan.

Tipset gäller alla sorters trägolv, även klickgolv i exempelvis laminat eller linoleum.

Såga golvbrädan från baksidan – det ger en snygg finish

2. Lägga golv runt ett rör

Om ditt golv ska läggas runt ett rör, är det är en bra idé att planera för hur det ska passas till. Om du kan få ihop det med hjälp av en skarv är det en fördel, och du kan såga ett hål som går halvt in i varje golvbräda.

3. Spara luft runt kanten

När du lägger ett flytande golv är det viktigt att det är luft kvar i kanterna vid väggar och rörgenomföringar. Det löser du lätt med ett par plastkilar under tiden som golvet läggs

4. Acklimatisera brädorna så att de inte slår sig

Innan du lägger ditt nya golv ska golvbrädorna acklimatiseras. Det är viktigt att de har ungefär samma temperatur som rummet de ska läggas i, så undviker du att träet slår sig.

Därför är det en bra idé att beställa brädorna i god tid och förvara dem inomhus, helst i rummet som de ska läggas i. Då vänjer de sig vid temperaturen och luftfuktigheten.

Hur lång tid de ska ligga inomhus varierar, därför är det viktigt att följa producentens råd.

5. Planera förbandet på ditt nya golv

Det är viktigt att det är ett visst avstånd mellan skarvarna på golvbrädorna, ett så kallat förband. Det gör att golvet ligger stabilt.

Du ska också se till att det inte är en väldigt kort bräda i hörnet på den första raden, då riskerar du att golvet slår sig. Det är en bra idé att göra en ritning, så att du lägger brädorna efter ett visst system.

Gör en ritning över brädorna.

6. Arbeta snabbt med häftpistolen

När du ska fästa ett undergolv av masonitskivor, till exempel som underlag för ett linoleumgolv, är häftpistolen ett bra hjälpmedel.

Det går snabbt att fästa skivorna så att de ligger ordentligt, och sedan kan du komma i gång med att lägga golv.

7. Få golvet att linjera med skåpen

Det ger ett snyggt, harmoniskt intryck, om linjerna på ditt färdiga golv är parallella med exempelvis skåpen i rummet. Det löser du genom att dra ett streck på golvet, som motsvarar skåpens linje, och lägga golvet efter strecket.

Sätt vattenpasset rakt ned längs skåpen, och rita upp så att golvet hamnar parallellt med skåpen.

8. Välj rätt underlag

Lägger du ett golv ovanpå betong ska du vara uppmärksam på att det underliggande materialet måste ska ha ett fuktspärrande lager.

Det finns speciella så kallade akustiska mattor, från bland annat Pergo, som även dämpar ljuden. De fästs samman med metallfolie.

Glöm inte ett fuktspärrande lager om du lägger golv ovanpå betong.

9. Använd ett gediget golvjärn

Ett ordentligt golvjärn är oumbärligt när du ska lägga golv. Det gör det lätt att lägga de sista brädorna, och det gör att skarvarna blir helt täta.

Köp ett rejält med lite tyngd i, om det som följer med golvbrädorna är för litet.

10. Vippa ner den sista brädan

Det kan vara svårt att få den sista brädan vid dörren på plats. Vippa in den under dörrkarmen och pressa den försiktigt på plats med ett stämjärn, så att du inte skadar kanten.

Brädan hålls på plats med avståndsklossar tills limmet har härdat.

Du använder stämjärnet till att pressa brädan på plats vid dörren

LÄS OCKSÅ: Hämta ännu fler hantverkstips!

De här tio tipsen ingår i artikeln "50 tips: Hantverkarens hemligheter" som vi publicerade i Gör Det Själv nr 4/2017. Om du vill se hur det erfarna proffset gör arbetet lite lättare med tips för olika jobb i hela hemmet, kan du hämta hela artikeln här: 50 TIPS: Hantverkarens hemligheter

  • 10 tips för golvläggning
  • 10 tips för tapetsering
  • 10 tips för upphängning
  • 10 tips för skiljeväggen
  • 10 tips för badrummet