Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Täta lister

Skriv ut Spara artikel

Tätningslister ger dig bättre inomhusklimat och lägre kostnad för uppvärmningav bostaden. De stoppar drag, minskar buller från gatan och håller damm ochpollen utanför. Här får du hjälp med att välja rätt tätningslist till olika ställen.

Tätningslister har en viktig funktion. En del anser dem möjligen vara en nödlösning på ett slarvigt snickarjobb där dörrar och fönster inte passar i sina karmar. Det är möjligt att någon snickare använt tätningslister för att dölja ett dåligt jobb, men listerna är nödvändiga, naturliga och självständiga faktorer om vi vill ha energieffektiva och ljuddämpade bostäder. Både när det gäller en nyuppförd bostad och en äldre, som du vill modernisera.

Även om fönsterbågarna har hyvlats med millimeterprecision så kan trä inte sluta lika tätt mot trä som mot gummi. Det är anledningen till att vi i många år har använt tätningslister i våra fönster och dörrar. Och det är samma slags lister i fönster i dag som för 30 år sedan. Bågar och karmar förses med falsar och spår som ger plats för en kraftig och elastisk list. Utan tätningslister drar det genom fönstren, så vill du minska uppvärmingskostnaden, så börjar du med att täta.

Lönande investering

Villor som är uppförda på 60-talet släpper ut cirka 40 procent av värmen via otätheter. Den blygsamma kostnad det är att täta alla springor mellan bågar och karmar och dörrar och karmar lönar sig snabbare än någon annan investering.

Ja, du kan rent av få investeringen tillbaka redan efter några veckor! Därefter tjänar tätningslisterna pengar åt dig varje dag året runt. Du får till på köpet bättre inomhusklimat, mindre kyla, mindre drag – och du bestämmer själv hur mycket frisk luft du vill släppa in.

Tätningslister finns i olika färger, former och storlekar och de finns i en mängd material till vitt skilda priser.

Mest kända är mjuka, självhäftande gummi- eller silikonlister. Sådana kan användas nästan överallt, när du har valt rätt storlek i förhållande till den springa som ska tätas.

Många uppgifter löses emellertid bäst med något mer avancerade tätningslister, som kanske ska fästas i ett spår, fästas med klammer eller sitter på en plast- eller trälist.

Urvalet i byggvaruhus är skamligt litet. Du måste besöka färghandlare, glasmästare och järnaffärer och ev. kolla på Internet för att hitta ett stort utbud.

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel (prenumeration): Täta lister
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka