Video
Lätt
Svår

Ytterdörren är gammal och har slagit sig så att det drar runt den. För att stoppa drag och slippa kylan sitter det tätningslister fastsatta på trälister hela vägen runt dörren på utsidan (den öppnar inåt). Men tätningslisterna är inte så effektiva, för någon gång har de målats samtidigt som karmen och nu är de styva. De gamla, styva tätningslisterna ska bytas ut och som ersättning väljs en bredare list.

GÖR SÅ HÄR:

1. Den gamla listen skärs loss

Eftersom trälisten har målats samtidigt med karmen skärs den loss med vass kniv så att färgen inte dras bort från karmen samtidigt som listen bryts loss.

2. Lirka bort den gamla listen med ett brett stämjärn

Knacka in järnet försiktigt mellan karmen och listen och bryt så att listen släpper. Ju mindre skador du gör på karmen, desto mindre blir reparationerna senare.

LÄS OCKSÅ: Allt om tätningslister

3. Kapa den nya listen med fintandad såg

för att träet inte ska trasas sönder. Vi använder bågfil. Börja med den list som sitter på karmöverstycket, och såga sedan till listerna till sidorna.

4. Listen trycks in mot den stängda ytterdörren

och fästs med galvaniserade dyckertar. Försänk samtliga spikhuvden med spikdrivare.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Använd laseravståndsmätare när du mäter ut för tätningslister!

Ska du ha nya tätningslister? Då rekommenderar vi att du använder en laseravståndsmätare vid mätningen. Avståndsmätaren gör jobbet snabbt och exakt.

Just nu får du en laseravståndsmätare från MAKA tillsammans med 2 nummer av Gör Det Själv för endast 79 kronor + porto!

Klicka här för att se erbjudandet!

VIDEO: Här kan du se laseravståndsmätaren och alla dess funktioner: