När takfönstret kan roteras kring sin centrumaxel är det lätt att putsa på utsidan. Öppnas det i toppen är det lättare att stå och se ut från det, och du kan få in ännu mer ljus.

När takfönstret kan roteras kring sin centrumaxel är det lätt att putsa på utsidan. Öppnas det i toppen är det lättare att stå och se ut från det, och du kan få in ännu mer ljus.

Det moderna takfönstret ger ditt hus dagsljus, frisk luft och energi i mängder du bara kunnat drömma om. Fönstret kan ge strålande dagsljus in i hörnets mörkaste vrår, förvandla den mörka vinden till husets ljusaste rum och samtidigt sköta ventilationen i huset. Och du behöver inte oroa dig för att fönstret i taket får din värmeräkning att löpa amok.

Det moderna takfönstret sköter hur ljus, luft, värme och kyla tar sig in och ut genom det så precist att det kan generera mer energi in i huset än vad som slipper ut. Från att vara en belastning för värmeräkningen har det istället blivit ett bidrag.

Ladda ned hela artikeln och läs vår stora guide om hur du får optimalt utbyte av ditt takfönster.

Även om gardinerna är helt integrerade i fönstren och löper i eleganta spår och slutna kassetter, klickar du fast dem snabbt och enkelt själv.

Ljuset kan förvandla ditt hus

För att få ut så mycket som möjligt av ett nytt takfönster ska du titta igenom alternativen noga. Även om takfönster bara byggs i ett fåtal modeller, som görs i olika storlekar, kan du anpassa dem i det oändliga.

Invändiga och utvändiga gardiner av alla sorter, fjärrstyrda motorer, smarta chip, sensorer och solpaneler kan läggas till beroende på hur högt fönstret ska placeras, vilket rum det ska sitta i, vilket väderstreck det vetter mot, vilken klimatzon huset ligger i och mycket annat.

Med fjärrstyrning kan du manövrera fönster högt upp – men de kan också själva reagera på väder och temperatur utifrån dina egna inställningar.

Använd huset på nya sätt

Och så ska du ju även fundera på var du får mest nytta av ljuset. Det är en utmaning. För när du kan få dagsljus ned i huset där det tidigare var mörkt, kan du nyttja huset på nya sätt. Det kanske slutar med att du möblerar om, byter plats på sovrum och barnkammare eller spegelvänder ditt kök.

Ofta får du ut mycket mer av ditt hus än någon kunde tro när det byggdes. Inte bara för att du får mer ljus, det förbättrar även hela inneklimatet med frisk luft och energi

LÄS OCKSÅ: Så enkelt monterar du ett takfönster