<strong><em>FÖRE: Rum med snedtak och ett mörkt hörn. EFTER: Två stora fönster gör rummet ljust och härligt.</strong></em>

FÖRE: Rum med snedtak och ett mörkt hörn. EFTER: Två stora fönster gör rummet ljust och härligt.

Bilderna talar för sig själva: Det mörkaste hörnet på övervåningen kan bli det härligaste, ljusaste rummet i hela huset. Det dunkla badrummet kan bli fullt upplyst och kännas större, och det mörka köket kan bli en vacker upplyst arbetsplats.

Om du har möjlighet kan du dessutom placera takfönster i bägge delarna av taket och få in ljus från flera håll. Då blir förvandlingen total.

Mycket mer än bara ljus

Ljus är naturligtvis det viktigaste argumentet för att sätta ett fönster i taket. Men då takfönstret för bara några år sedan var ett fönster som endast kunde öppnas och stängas, kan du idag använda det till så mycket mer. Med den senaste ventilationsanläggningen, systemet ”Smart Ventilation”från Velux kan du nu, helt utan att förlora någon värme, ventilera ett rum på upp till 50 kvm.

Nu är alltså tiden då du själv behövde öppna och stänga fönstren sedan länge förbi för takfönstret. För några år sedan kom automatisk öppning och stängning via fjärrstyrning, och nu träder takfönstren in i en helt ny era: sensorernas. Trådlösa sensorer sköter vädring när det finns behov för det, och stängs igen när inomhusklimatet är perfekt. Och du behöver inte lyfta ett finger!

Detta får du i vårt takfönstertema

I vårt stora tema visar vi allt du behöver veta om takfönster. Du kan se hur du sågar hål i taket, monterar takfönster i olika takkonstruktioner och hur du får ett bättre inomhusklimat med takfönster.

  • Taktyper: Ljus för alla sorters tak Du kan få ljus genom taket, nästan oavsett vilken takkonstruktion du har. Men finns flera sätt att göra det på. Först och främst måste du förhålla dig till hur takstolarna sitter.
  • Ventilationsanläggning: Frisk luft helt utan värmetapp Om du drömmer om ett bättre inomhusklimat, men får kalla kårar vid blotta tanken på att köpa och installera en stor ventilationsanläggning, ligger lösningen kanske i dina takfönster. Velux har hittat en lösning som använder takfönster till ventilation, helt utan att förlora någon värme. Med en liten tillsats på ditt existerande fönster kan du ventilera upp till 50 kvm utan att behöva öppna något fönster.
  • Det intelligenta fönstret: Nu kan fönstret sköta sig själv Takfönster handlar inte längre bara om ljus. Nu handlar det, enligt Velux, dessutom om om frisk luft. Velux senaste fönstersystem vädrar automatiskt när det behövs. Så slipper du komma ihåg att göra det.
  • Montering: Sätt i fönstret själv och få massor av ljus Ett takfönster ger dig mycket mer ljus än ett vanligt väggmonterat fönster. Och även om det är skrämmande att såga hål i taket, är det faktiskt inte så farligt.
Ladda ner nu