Video
Lätt
Svår
Det kan vara besvärligt att ta loss det gamla och sätta in det nya glaspaketet när man är ensam, så det är klokt att ha en medhjälpare.

Det kan vara besvärligt att ta loss det gamla och sätta in det nya glaspaketet när man är ensam, så det är klokt att ha en medhjälpare.

Du kan själv byta ut glaspaketet i ett takfönster. I all enkelhet ska du ta loss bågen från karmen och lägga den på ett bord eller ett par bockar. Du ska dessutom ha full koll på var lister, brickor, band och skruvar sitter – och hur de sitter – så att du kommer ihåg det när bågen sätts på plats i omvänd ordning mot när du hakade loss den.

Återanvänd de gamla skruvarna

När du har beställt en ny ruta med två glas så levereras den med nya tätningslister, men alla andra delar ska återanvändas. Var rädd om skruvarna som har målats i listernas färg och som därför inte kan ersättas med andra utan att det syns tydligt.

GÖR SÅ HÄR:

1. Börja med att ta loss bågen med glaset

Det gör du genom att vända fönstret och utlösa en liten spärr i gångjärnen på bägge sidor. Därefter kan bågen lirkas loss från gångjärnen och tas in genom karmen till rummet.

2. Ta bort täcklisterna

Lägg bågen på ett par bockar med utsidan uppåt och skruva av alla listerna. TIPS: Det är viktigt att hålla koll på varje list, bricka och skruv. Märk delarna och fotografera bågen från flera håll.

3. Lyft bort glasningslisterna

Skär försiktigt in under listerna med hobbykniv samtidigt som du drar loss dem från den klistrande fogmassan. Ta bort listerna och tvätta bort fogmassan.

4. Lyft upp glaset och klossarna ur bågen

När glaspaketet har lagts åt sidan tar du bort glasbrickorna eller klossarna mellan glas och båge. Lägg märke till var de ska sitta så att du sätter tillbaks dem på sina platser.

5. Lägg det nya glaspaketet på plats i bågen

Tänk på att det kan vara skillnad mellan den in- och den utvändiga sidan (det bör framgå av en etikett). Sätt brickorna på plats.

6. Fäst de nya butylbanden på glasningslisterna

Banden ingår i leveransen och ligger i skyddspapper. De ska placeras på samma ställe som de gamla. De övre hörnen tätas noga genom att du gör en ögla av butylbanden.

7. Glasningslister och täcklister sätts på plats

Dra först bort skyddspapperet från butylbanden och sätt först fast glasningslisterna och sedan täcklisterna. Sätt tillbaka bågen i karmen. Det är nu du kan behöva lite hjälp.