Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så här fixar du en punkterad ruta

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Om din isolerruta är punkterad, se till att byta den. Det är irriterande att inte kunna titta ut genom fönstret för att det har blivit “mjölkigt” mellan de två glasen. Du kan lätt byta rutan själv, men se till att du mäter rätt.

Rutan är punkterad

Att mäta fönster fel är ett av de allra vanligaste felen en gör-det-självare gör. Därför måste du vara noggrann och mäta upp exakt när du ska byta glaskassett. För det är bara att få det gjort när fönstret väl är punkterat. Det är inte svårt, inte ens att mäta, bara du vet hur du ska göra.

Du ska använda det så kallade modulmåttet. Det är avståndet från ramkant till ramkant på fönstret. Måttet tas från baksidan av täcklisterna som sitter hela vägen runt ramen. När fönstertillverkaren vet att du har tagit modulmåttet kommer de att dra av 4 mm från varje sida samt uppe och nere, så att du får en ruta med rätt mått - som det bara är att sätta i.

Det är alltid en bra idé att kolla rutans mått när du tar emot den - och innan du tar ut den gamla rutan. Om rutan inte passar är det förargligt om du redan har tagit bort den gamla.

Detta behöver du

Nödvändigt är: Bra mätverktyg och dessutom redskap för att demontera den gamla rutan och sätta i den nya.

Därför går det galet

Isolerrutan är “mjölkig” eftersom den är punkterad och det har trängt in luft mellan de två lagerna glas.

Orsaken till att en isolerruta blir punkterad är i regel att tätningen mellan ramen och isolerrutan är otät. Det kan tränga in vatten som sipprar in under glaset och med tiden förstör den försegling som sitter mellan de två lagerna glas, så att det bildas kondens här.

Gör så här

1

Mät upp den nya rutan. Du ska ta det exakta modulmåttet från den bakersta kanten på fönsterlisterna, alltså fönsterramens ena sida till fönsterramens andra sida. Det är viktigt att du mäter exakt.

2

Frigör glaslisterna. Skär först med en hobbykniv på baksidan av glaslisterna. Då riskerar du inte att färgen spricker när du lossar listen med ett brett stämjärn och en hammare. Ta bort den gamla rutan.

3

Byt gummilisterna på glaslisterna om de som här har blivit målade och har torkat ut. Vi använder 4 x 10 mm-gummilister.

4

Lyft den nya rutan på plats. Om du arbetar ensam kommer du ha stor nytta av ett par sugkoppar. De suger sig fast på rutan så att du får ett bra grepp och enkelt kan styra den på plats i fönsterramen. Har du inte sugkoppar bör du få hjälp av en kompis med att styra en så stor ruta som den här på plats. Kom ihåg att använda handskar när du arbetar med glas, så att du inte skär dig.

5

Rutan sätts på 4 mm-distansklossar nederst på vardera sida, men också på långsidorna och där uppe, så att det blir samma avstånd hela vägen runt.

6

Skruva fast glaslisterna. Använd eventuellt envägsskruv som gör det extra besvärligt för tjuvar att bryta sig in. Skarven mellan bottenglaslisten och fönstrets lodräta sida täcks med silikon, så den blir helt tät.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Reparation: Så här fixar du en punkterad ruta
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka