Börja med att ta bort alla glaslisterna. Använd en spackel eller ett stämjärn och lirka bort listerna försiktigt. Man kan ofta återanvända dem om de är oskadda när man fått bort dem. Den nedre listen klarar sig sällan särskilt bra, eftersom den utsätts mest för regn och fukt. På det här fönstret är den ordentligt uppruttnad och smulas nästan sönder.

Om det sitter spikar kvar i fönstret ska man dra ut dem med en tång. Håll eventuellt en spackelspade under tången så att det inte blir tryckmärken i fönsterramen. Nu är det bara att plocka bort den gamla termorutan ur ramen. Plocka bort de gamla gummilisterna, även om några av dem ser okej ut. De är inte längre effektiva.

Skrapa den inre kanten så ren som möjligt och borsta av den. När den är helt ren ska vi först montera en självklistrande gummilist, som den nya termorutan ska vila på. Denna 9 mm tätningslist ska monteras i liv med innerkanten. När gummilisten sitter hela vägen runt kan den nya termorutan läggas på plats.

Det ska vara ett par millimeter luft mellan själva termorutan och kanten. För att få samma avstånd hela vägen runt ska det placeras avståndsklossar i alla fyra hörnen.Klossarna hjälper också till att hålla ramen på plats, så att den ligger stabilt under resten av monteringsarbetet. Spikarna i de glaslister som ännu kan användas plockas bort och den gamla färgen skrapas bort.

Det ska också sitta en tätningslist på listerna. Tätningslisten sätts på den sida av glaslisten som är vänd in mot fönstret. Då blir det inget mellanrum mellan rutan och listen där det kan samlas vatten och smuts. När glaslisterna nu ska monteras är det en god idé att använda spikar som är lite större än dem listerna var monterade med förut.

Om man använder räfflad kamspik, som här, blir det också svårare för eventuella tjuvar att få bort glaslisterna. I stället för den gamla ruttna bottningslisten ska hantverkaren montera en aluminiumlist. Den klickas fast på ett par plastclips, som monteras först.

Hantverkaren monterar tre clips. En på vardera sidan, 10 cm in, och en i mitten. Varje clip görs fast med ett stift av dem som följer med i paketet. Slå ner stiften ordentligt med en dorn, så de inte ligger och skaver mot bottningslisten.

Kom ihåg att det alltid ska vara lite luft mellan sidolisterna och bottningslisten. Då kan regnvattnet lättare rinna av i stället för att läcka in i träkonstruktionen. Det gamla fönstret med den nya termorutan kan åter sättas på plats och nu kan man titta ut genom det igen.