Video
Lätt
Svår

Du känner kanske igen situationen: ett fönster (eller en dörr) kärvar så mycket att man tvingas ta i ordentligt för att kunna öppna och stänga fönstret (dörren). Och det behöver man inte göra många gånger förrän träet skadas så mycket att det ryker av en flis. Efter ytterligare några gånger har en ännu större flis lossnat.

GÖR SÅ HÄR:

1. Börja med att markera den del som ska bytas ut

En liten bit ovanför skadan ritar du ett vågrätt streck. Från detta drar du streck på bägge sidorna av mittposten 45 grader uppåt.

2. Med fintandad listsåg

sågar du nu 45 grader snett uppåt i mittposten. Längst ner, under skadan, sågar du vågrätt (vinkelrätt) in i mittposten.

3. Skär igenom färgen i falsen

med vass hobbykniv så att du inte skadar färgen på den bakre delen av karmen, när du stämmer bort den skadade biten.

4. Med vasst stämjärn tar du bort små bitar i sänder

Om du tar stora bitar finns risk att träet fläks för mycket. När du har kommit in till falsen och fått en slät yta mäter du upp för lagningsbiten.

5. Lagningsbiten ska sågas exakt

Kolla också hur bottnen ser ut i mittposten. Om den sluttar lite utåt, måste du såga av lagningsbiten i samma vinkel.

6. Fäst lagningsbiten med lim och skruvar

Limmet ska fördelas på undersidan, på ovansidan och på baksidan av biten. För att träet inte ska spricka är det nödvändigt att förborra.

7. Med kemiskt eller plastiskt trä spacklas

skruvhålen igen. När massan har härdat slipar du med slippapper. Slipa också kanterna på lagningsbiten så att de följer mittpostens form. Därefter är det dags att spackla, grunda, slipa och måla.

8. För att träet inte ska skadas igen

är det bäst att hyvla ner fönsterbågen några millimeter. Det optimala är att det är 3 mm luft hela vägen runt så att det går att fästa en tätningslist.