Om dörren och står och slår beror det på att det har blivit ett avstånd mellan dörren och anslagslisten. Det måste åtgärdas.

Om dörren och står och slår beror det på att det har blivit ett avstånd mellan dörren och anslagslisten. Det måste åtgärdas.

Har du nyligen servat din ytterdörr? Annars är det säkert dags, för det lönar sig att se över dörren för att slippa att småsaker utvecklas till stora problem. Och skulle det vara så att dörren trilskas så finns det en lösning. Det är lätt att med enkla åtgärder få dörren i toppskick. Och det går rätt snabbt.

Det är ganska vanligt att en tung dörr till bostad, källare eller garage börjar hänga lite i ena sidan efter några år. Det är irriterande för då stöter den emot tröskeln och det blir svårare att både öppna och stänga dörren. Hur är det med dina dörrar? Sitter de rakt eller ska de rätas upp? Det finns flera metoder att välja bland beroende på vilken typ av dörr du har. Det förklarar vi på nästa sida.

Om du regelbundet ser till att smörja både gångjärn och lås är chansen stor att dörren inte börjar hänga. Om gångjärnen är tröga innebär det att du måste ta i mer för att öppna dörren och då kan vridkraften fortplanta sig till gångjärnen, så att de blir skeva eller dras snett – och då kommer dörren förstås att hänga.

Ytterdörrens fyra klassiska skavanker:

  1. Dörren kärvar
  2. Dörren slår
  3. Dörren hänger
  4. Det drar

Om din dörr slår

Om dörren slår lite trots att den är stängd så beror det i regel på att den inte ligger an mot anslagslisten. Så snart dörren justeras närmare listen slutar den att slå. Du kan justera dörren genom att justera slutbleckets placering om det är en nyare dörr med modernt lås och slutbleck. Alternativet är att pressa slutbleckets en aning ur sitt läge, vilket bör kunna gå med en skruvmejsel.

Ladda ned hela artikeln och se hur du lagar alla fyra felen.