Nytt liv för den slitna tröskeln

En tröskel är särskilt utsatt för slitage och behöver regelbundet underhåll om den ska förbli snygg. Det gör du med slipning och ny olja. Se hur här.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 timmar
Pris
75 kronor

Intro

Före:
En tröskel ska tåla en hel del slitage utan att bli ramponerad, men denna var alltså rätt sliten!

Efter:
Tröskeln är färdig och man frågar sig varför man inte gjort det här tidigare …

Instruktion

01
Ta bort gammal färg 5 Steg

Om den gamla tröskeln har målats flera gånger under åren, så lönar det sig inte att försöka få bort färgen med slippapper på kloss. Nej, det tar för lång tid och kostar bara massvis av slippapper. Värm i stället upp färgen med varmluftspistol. Det tar bara ett par minuter att få den så varm att den lätt kan skrapas bort med spackel eller skrapa. Dra inte på full värme med en gång, för det kan resultera i att du bränner tröskeln. Det räcker att du värmer färgen tills den bubblar upp. TIPS! Om du inte har en varmluftspistol så går det bra med färgborttagningsmedel som t.ex. Bums. Följ skyddsanvisningarna på förpackningen för det är fräna och farliga kemikalier!

1

Värm upp den gamla färgen tills den börjar bubbla och släpper träet lite lätt. Tröskeln på bilden har förr i tiden målats många gånger och man ser de olika färgskikten i takt med att de värms upp.

2

Ta bort den flagande färgen med en skarp skrapa medan den fortfarande är varm. Här sitter det undre lagret kvar och det är svårt att värma bort. Det sitter för djupt och för hårt på träet.

3

Med en profilskrapa kan du komma åt och skrapa rent där den stora skrapan inte kommer åt. Det finns en rad olika profiler som gör det lätt att komma åt på de svåraste ställena. Man byter helt enkelt ut själva stålet.

4

Innan du slipar tröskeln tar du bort nästan all färg genom att sickla tröskeln. Sickeln lämpar sig väl för plana ytor och minskar risken att göra märken i träet. Sickeln är perfekt även när du vill ta bort gammal lack utan att förstöra ytan.

5

Nu fortsätter vi med slipning. Använd slippapper korn 80 eller 120 att börja med, och slipa rent hela ytan. Välj ett finare papper (korn 150-180) och slipa en gång till så ytan blir slät. Avsluta med ett riktigt fint papper (korn 220).

02
Oljebehandling 2 Steg

1

Ofta lackerar man en tröskel för att den ska tåla slitage. Här sitter tröskeln mellan två oljade golv, och vi tycker att det blir snyggare om även tröskeln oljebehandlas. Oljan penslas på rikligt för tröskeln suger ordentligt i början.

2

När tröskeln har mättats med olja väntar du en stund innan överflödig olja penslas ut eller torkas upp. Vänta ett dygn och polera. Till golv används maskin men här görs det för hand. När man polerar härdar oljan, som då blir tålig och stark.

Om du använder linoljeblandad olja eller färg, är det stor risk att trasor eller penslar självantänds. trasor och penslar ska därför läggas i förslutbar glas- eller plåtburk när de kasseras.

Material

  • Olja (Baseko golvolja från Casco)
  • Slippapper (korn 80 upp till korn 240)

Specialverktyg

  • Multislip (delta- eller trekantslip)
  • Tvåhandsskrapa
  • Profi lskrapa med olika skrapstål
  • Varmluftspistol (så kraftig som möjligt)
  • Sickel

Tidsförbrukning

2-3 timmar, plus torktid

Pris

Vi använde en olja som kostade 250 kr/liter, men det finns billigare. Slippapper kostar under 50 kr.

Svårighetsgrad

Synnerligen enkelt arbete, men det krävs att du har ett par bra skrapor och helst en varmluftspistol.

Video

VERKTYG: Så här använder du deltaslipen

I den här videon lär du dig allt om deltaslipens arbetsuppgifter och funktioner. Slipens spetsiga nos kan komma in i hörn och vrår som andra slipmaskiner inte klarar av, men du kan också använda den till både kanter och lite större vågräta ytor.

TIPS: Värm färgen

TIPS: Lägg oljetrasan i en tät behållare

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trösklar