Knarrandet uppstår för att underlaget under tröskeln är löst. Det ska klossas upp!

Knarrandet uppstår för att underlaget under tröskeln är löst. Det ska klossas upp!

För många ligger det utan tvekan högt upp på listan över de mest irriterande ljuden i hemmet: det förfärliga ljudet av en tröskel, som knarrar varje gång man trampar på den, eller ungarna springer över den.

Ljuden uppstår när tröskeln inte längre sitter fast ordentligt i golvet. Det har den konsekvensen, att tröskeln “gnider” sig upp mot dörrkarmens sidor varje gång någon kliver på den. Ju tyngre trafik och ju fler fötter på tröskeln, desto värre blir knarrandet.

Den goda nyheten är att det är lätt att göra någonting åt det olidliga knarrandet. Att stabilisera den lösa tröskeln är nämligen en av de mest okomplicerade gör-detsjälv-uppgifter man kan ge sig på. Några simpla handverktyg, ett par plastkilar och en klick färg, samt en pensel är faktiskt allt du behöver.

Gör Det Själv visar dig hur.

Därför går det galet

Tiden tär. Som regel börjar tröskeln knaka när stödet underifrån börjar slitas ned i takt med att man går på tröskeln. Efter hand som fler och fler fötter går rakt över tröskeln blir understöttningen helt bortsliten.

Felbyggd. I andra fall beror knarrandet på att tröskeln är felaktigt byggd och från början har saknat den understöttning som krävs för att hålla fast den ordentligt.

GÖR SÅ HÄR
1. Avlägsna trekantslisten med ett brett stämjärn. Pressa in stämjärnet bakom listen och slå med en hammare på stämjärnet för att få listen att lossa.
2. Lägg en kil under bottenstycket. Använd masonit, papp eller plast till uppklossning. Vi använder små plastkilar. Speciellt klossen på mitten är mycket viktig för stabiliteten.
3. De gamla spikarna avlägsnas från trekantslisten. Listen sitter inte fast ordentligt om du återanvänder de gamla hålen. Dra ut spikarna med en kniptång.
4. Slipa bort eventuella färgrester. Här är både tröskel och list målade. Så för att få listen att sitta bra slipar vi ned eventuella färgrester.
5. Slå fast listen med dyckert. Vi använder 1,4 x 35 mm dyckert, 5 stk. till en list på 80 cm. Vi försänker dem även med ett dorn, så att spikarna hamnar rätt.
6. Slipa lätt efteråt. Slipa lätt med korn 120 innan du målar. Nu kommer listen att sitta bra, och ljudlöst, i många år!