Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Montera en skjutdörr i garaget

Skriv ut Spara artikel

Skjutdörrar är utrymmesbesparande och bekväma att öppna. Själva dörren har vi byggt i verkstaden av 50x100 mm virke klätt med 12 mm spårpanel. Den ska monteras med ett kraftigt skjutdörrsbeslag. Hantverkaren mäter först upp för beslagens placeringar.

Skjutdörrar är utrymmesbesparande och bekväma att öppna. Själva dörren har vi byggt i verkstaden av 50x100 mm virke klätt med 12 mm spårpanel. Den ska monteras med ett kraftigt skjutdörrsbeslag. Hantverkaren mäter först upp för beslagens placeringar.

Han har valt att skjutdörren ska sitta 6 cm över stenläggningen och mäter därifrån och 244 cm upp – dörrens höjd. Sedan lägger han till ytterligare 8 cm, vilket är skjutdörrbeslagets dimension.Innan beslaget monteras ska det sättas ihop.

Upphängningsbeslagen monteras på själva skenan.De monteras med en liten bult genom skenan och fästs sedan med tillhörande mutter. Muttern ska sitta utanpå skenan och i det hack som finns i beslaget.

För att hålla skenan på plats i ena änden drar hantverkaren fast en stödskruv. Nu kan han lägga skenan på plats i rätt höjd och sedan göra fast den på mitten.Med hjälp av vattenpasset ser han till att skenan ligger helt vågrätt innan han drar i övriga skruvar.

De två glidslädarna ska först in i skenan. Sedan monteras en stopp löst i ena änden. Även i den andra sätts en stopp, men den dras inte fast. Det gör man först när allt sitter på plats.

Hantverkaren mäter nu ut för de beslag som ska hålla dörren fast i de två glidslädarna i skenan. Här är det viktigt att mäta avståndet från slädarna in till takbjälken, så att dörren inte hamnar för nära eller långt ifrån den.

Beslagen ska sitta så att det blir omkring en cm luft mellan dörren och takbjälken. Då riskerar man inte att dörren går emot bjälken, även om träet i dörren skulle slå sig en aning.

Hantverkaren väljer att placera de två beslagen 30 cm från vardera dörrsidan. Sen överför han måtten till dörren.Varje beslag fästs med fyra ankarskruvar på så vis att beslagens öppningar vänder in mot takbjälken.

Nu kan dörren lyftas upp och häktas på det ena beslaget. Muttern dras åt en aning så att dörren inte hoppar av. Sedan häktas andra sidan på. Och så provar vi. Dörren glider fint, men innan den kan göras fast helt i beslagen ska en glidskena monteras i ena stolpen.

Skenan, som är tillbockad av ett spikbeslag, ser till att dörren inte rör sig in och ut när man för den åt sidorna. Längs botten av dörren finns ett fräst spår som är ungefär dubbelt så brett som det lilla beslaget är tjockt. Och det är så djupt att beslaget inte går i botten av urfräsningen.

Då har man god kontroll på dörren.När nu dörren sitter som den ska kan muttrarna dras åt så att beslagen sitter rejält fast.Skulle skjutdörren inte sitta helt rakt kan höjden justeras med hjälp av muttrarna. Slutligen ska stoppklossarna justeras in och göras fast.

De säkerställer att dörren inte glider ur skenan, utan bara öppnar och stänger på det utrymme vi vill. Dörren ska också kunna låsas. Därför monterar hantverkaren ett så kallat överfallsbeslag.

Det monteras så att armen täcker skruvhuvudena som håller öglan på plats..Då kan inte en tjuv skruva ur beslagsskruvarna när hänglåset sitter på plats.Slutligen fäster vi ett rejält, gediget handtag i den ganska tunga dörren.

Beslag till skjutdörrar köper man färdiga och det enda man måste se till är att de är dimensionerade för dörrens vikt.De här beslagen klarar 200 kilo, vilket räcker mer än väl till den här dörren.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Video: Montera en skjutdörr i garaget
Totalt pris: null purchase.price.currency
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka