Lätt
Svår

De utsatta trösklarna

Hemmets trösklar lever ett hårt liv, och får många törnar under sin livstid från bland annat ungarnas radiostyrda bilar, barnvagnar och kanske rullstolar. De kan därför lätt bli slitna och fula att se på. Då kan det vara en god idé att byta ut tröskeln.

Byte av äldre trösklar

Moderna trösklar är ofta placerade mellan de lodräta dörrkarmarna, men äldre trösklar är ofta en del av hela karmkonstruktionen och sitter fast i sidokarmarna. Därför kan det också vara en utmaning att avlägsna en dörrpost av äldre modell. Men det är absolut inte omöjligt.

Såg och stämjärn

För att byta ut den gamla tröskeln ska du först såga av den ett par centimeter från karmen. Sedan ska du använda ett skarpt stämjärn att hugga loss resten med. I vår guide visar vi dig exakt hur du ska gå tillväga.

Ny tröskel

När du har avlägsnat den gamla tröskeln ska du se till att såga till den nya så att den passar i karmen. Sedan ska den nya tröskeln klossas upp, och till sist ska du sätta lister på tröskeln, innan du kan lacka eller måla den så att den passar ditt golv.

Ta bort tröskel

Vill du bli av med tröskeln helt och hållet, är det ännu enklare. Använd en multisåg till att kapa tröskeln invid karmen. Sedan kan du spackla, putsa och måla karmen, så att du inte kan se resterna av den gamla tröskeln. Om golvet inte är genomgående kan du lägga en metallprofi l mellan karmarna.

Ladda ned artikeln och ta en titt på vår steg för steg-guide till hur du byter ut eller tar bort din tröskel.