Video
Lätt
Svår

Det gamla dörrhandtaget flyttades över från den gamla dörren till den nya, men det var ingen riktigt lyckad lösning. Mässing med krumelurer passar inte i stil till rena linjer, glas och stål. Ett nytt handtag har köpts tillsammans med rosett och skruvar.

GÖR SÅ HÄR:

1. Ta bort det gamla handtaget

Mässingsskruvar är relativt mjuka och bör helst dras för hand. Använder du maskin är det stor risk att du skadar spåret i skruven. Så ta det lugnt och försiktigt.

2. Kolla om fyrkantsstången på det nya handtaget

passar i längd genom att sticka in det i dörren. Är den för lång måste du kapa den med bågfi l, men det är sällan nödvändigt.

3. Kolla om de nya skruvarna passar i längd

Är de för långa – och det brukar de vara – ska de klippas av. Det är lätt gjort utan att skada gängorna eftersom skruven är uppdelad i 5 mm gängade områden för att passa olika tjocka dörrar.

4. Skruvarna ska stickas in genom en guide av plast

Tack vare den (finns ej till alla handtag) är det ingen risk att handtaget monteras fel.

5. Dra fast skruvarna för hand med skruvmejsel

Då har du bättre koll på hur hårt du drar. Skruvarna dras i från insidan eftersom rosetten på utsidan inte har några skruvhål. Kolla att handtaget kan tryckas ner och att det går upp igen.

6. Dra fast den lilla skruven som sitter på sidan av handtaget

Det är en insexskruv och det bör medfölja nyckel. Annars får du hämta en på verkstan. När skruven har dragits åt låser den handtaget på fyrkantsstången.

7. Tryck fast täckbrickan över rosetten

Du ska först trä brickan över handtaget. Det finns ett litet jack i brickan så att du kan vricka loss den. Vänd jacket neråt så att det inte syns.