Laga dörren med en skivbit

Mötet med ett vasst föremål kan snabbt få en billig innerdörr att se förfärlig ut. Men även om dörren verkar färdig att kasseras, behöver du inte göra det. Laga den i stället! Det kan göras på ett nästan osynligt sätt. Det är dessutom en fördel att reparationen är nästan gratis.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
100 kronor

Intro

PROBLEM:
Dörren har skadats och något måste göras. Köpa ny dörr kanske? Det är inte nödvändigt, för det går att laga dörren så att reparationen inte syns.

LÖSNING:
Hålet kan lagas med material som du säkert redan har hemma. Då kostar reparationen högst 100 kr.

Tidsförbrukning

Cirka ett dygn, inkl. torktid.

Pris

Högst 100 kr.

Svårighetsgrad

Det är en ganska lätt uppgift.

Instruktion

01
Markera skadan 2 Steg

1

Såga till en bit plywood eller masonit, så att den blir lite större än skadan. Det bästa är om du kan hitta en bit som är lika tjock som faneren i dörren. Det brukar vara cirka 3 mm. Markera nu skadan med hjälp av lagningsbiten.

2

Skär hål i dörren med en vass hobbykniv. Dra i strecken. Har du en multicutter kan du med fördel använda den för att göra hål. Ta bort papplamellerna så att det skapas ett hålrum som är större än hålets öppning.

02
Plugga igen hålet 4 Steg

1

Såga till en ny bit, som ska vara knappt 1 cm bredare och längre än hålet. Markera hålets storlek på denna skiva med hjälp av den första skivan du gjorde. Sätt en skruv i mitten, stryk lim längs kanterna och lirka in skivan i hålet.

2

Håll i skruven medan du borrar hål genom dörrbladet i kanten runt det fyrkantiga hålet. Fäst nu skivan med skruvar i de förborrade hålen. Låt limmet torka, det tar ett par timmar.

Skivan uppgift är att fungera som underlag för din lagningsskiva.

3

Förborra för de fyra skruvar som ska hålla fast lagningsskivan på den bakre skivan. Stryk lim på lagningsskivan och skruva fast den på dörren. Vänta minst ett dygn innan du tar bort alla åtta skruvarna.

När det yttre skivan har limmats fast ska den slipas ner, så den sitter plant med dörren.

4

Spackla hålet och slipa när spackelmassan har torkat. Måla med grundfärg innan du färdigstryker hela dörren. Det blir snyggast med rulle.

Om dörren är nymålad kan du nöja dig med att fläckmåla. Annars måste du måla hela dörren.

Video

TIPS: Slipp skräp från rollern

TIPS: Stäng av värmen när du målar

VERKTYG: Så här använder du multiverktyget

I den här videon lär du dig allt om verktygets smarta funktioner och tillbehör. De många olika slags tillbehören gör det möjligt att både såga, stämma, kapa, fräsa och slipa på ställen där andra verktyg inte kommer åt. Och maskinen kan användas i både trä, plast, metall, murfog mm.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Dörrar