Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Byt ut ditt dörrhandtag

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Att byta dörrhandtag hör till de mer överkomliga uppgifterna. På knappt en timme och till en kostnad av under 300 kronor kan du själv enkelt fixa ett nytt handtag, om du exempelvis har fått en ny låscylinder med ett annat utseende.

Ibland kan det vara nödvändigt att byta ut ett dörrhandtag, och även om det kanske verkar vara ett stort projekt så är det faktiskt en ganska odramatisk operation, som varken kräver så mycket verktyg eller gör-det-själv-erfarenhet.

Uppgiften kan klaras av på kort tid till en liten kostnad utan någon egentlig risk för att förstöra något, om du bara arbetar med handverktyg.

Det kan finnas alla möjliga anledningar till att byta trycke, från kosmetiska detaljer till brandtekniska skäl. Kanske har du bara lust att byta handtag i hela huset för att ge ett enhetligt intryck. Kanske har du ett hus fullt av gamla plasthandtag, som kan smälta vid brand och därmed blockera flyktvägar. Dem gäller det att byta ut så fort som möjligt.

Under alla omständigheter är uppgiften görbar och ett fint litet gör-det-själv-projekt som kan klaras av en vardagskväll.

Därför går det galet

Trycket är för lätt. Om du har en tung ytterdörr är det viktigt att dörrhandtaget är stadigt och gjort av solida material, så att det inte slits av om vinden får tag i dörren.

Trycket matchar inte låset. Om du byter ut en gammal mässingscylinder mot en av rostfritt stål, kan du också byta till ett passande trycke.

Den så kallade pinolskruven har gått sönder och du behöver byta handtaget för att framtidssäkra dörren.

Gör så här

Låst innehåll

logga in or buy access eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

1

Först ska det gamla trycket tas bort. Använd en handskruvmejsel så att du inte riskerar att förstöra skruvens gängor. Risken att skada gamla skruvar är faktisk, särskilt gamla mässingsskruv som på bilden.

2

Handtaget hålls fast av två vredskruvar med hylsmuttrar eller nipplar. Skruvarna ska kapas på längden. Du kan mäta var de ska kapas genom att hålla båda handtagen mot dörren och stoppa igenom skruvarna.

3

Börja från dörrens insida. Här finns en styrring av grå plast som ska sitta mellan dörrtrycket och insidan av låscylindern. Styrringen, som inte finns på alla modeller, ska se till så att handtaget inte snurrar.

4

Spänn ihop båda handtagen med de kapade vredskruvarna, kallas också cylinder-eller tryckesskruvar, och nipplarna. Använd även här en handskruvmejsel, så att du känner hur mycket du tar i. Skruvarna är gjorda för att vara enkla att kapa. Men det betyder också att det är lätt att vrida sönder dem, så här måste du ha tålamod. När tryckena har spänts ihop kollar du så att allt fungerar som det ska.

5

Spänn den så kallade pinolskruven, så att den håller fast handtaget extra bra om den genomgående roddarpinnen. På en del gamla handtag är det bara pinolskruven som håller ihop det hela. Så är det inte här.

6

Täckbrickan är sista steget. Brickan förs här in över handtaget och klickas fast. Se till så att det lilla hacket nederst på brickan också hamnar neråt. Hacket används om du någon gång måste ta av brickan igen.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Reparation: Byt ut ditt dörrhandtag
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka