Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Detta behöver du veta om dörrfoder

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Foder kallas av en del tillverkare även för infattningar eller omfattningar. De tre namnen täcker dock in en och samma produkt: nämligen lister som täcker mellanrummet och gör en fin avslutning mellan dörr- eller fönsterkarm och väggen.

Foder: Foder sätter pricken över i, när den nya dörren eller det nya fönstret är monterat.

Foder sätter pricken över i, när den nya dörren eller det nya fönstret är monterat.

VAD ANVÄNDS INFATTNINGAR TILL?

Vad används foder till? Dörrar

DÖRRAR
Runt om invändiga dörrar används foder i regel till att dölja avståndet mellan karm och vägg – på de två lodräta sidorna och vid ovankanten.

Vad används foder till? Fönster

FÖNSTER
Invändigt används foder till att rama in fönster fint, oftast bara i ovankant och vid fönstrets sidor. Foder kan även användas utomhus.

Vad används foder till? Dekoration

DEKORATION
Foder – både med och utan profiler – kan användas i dekorativt syfte. Till exempel vid höga golvsocklar, eller om man vill piffa upp en slät dörr.

Hur används foder?

Det vanligaste är att fodret köps som metervara, men de finns även som färdiga set som levereras med tilltagna mått som går att kapa.

Man börjar med att markera på karmen var den vågräta delen och de två lodräta delarna ska sitta, ca 10 mm in från kanten. Därefter hålls delarna upp mot markeringarna, så att snitten kan ritas upp på alla tre delar.

Foder: Man börjar med att markera på karmen var den vågräta delen och de två lodräta delarna ska sitta

Foder sågas lättast, snabbast och mest precist till med en kap och gersåg, men en geringslåda och en fintandad såg går också lika bra.

Fodren spikas fast med dyckert – börja med den vågräta delen. När de lodräta och vågräta delarna passar perfekt, fixeras varje hörn med dyckert från varje sida.

Foder: Fodren spikas fast med dyckert – börja med den vågräta delen

VARIANTER AV FODER

Varianter av infattningar: Foder med en avfasning

FODER MED EN AVFASNING
Vanliga släta foder med rundning på endast den ena kanten. Den minst detaljerade och därför även den allra billigaste varianten.

Varianter av infattningar: Foder med två avfasningar

FODER MED TVÅ AVFASNINGAR
Denna variant är också slät– men med två avfasningar. Den är dyrare än fodret med en rundad kant, men fortfarande billig – och därför även ett populärt val.

Varianter av infattningar: Allmogeprofil

ALLMOGEPROFIL
Allmogeprofilerna finns i många varianter. Det finns mängder av färdiga profiler att välja mellan, och vill man att de ska passa med de befintliga kan man ofta få dem specialtillverkade. Men det är dyrt.

Varianter av foder: Plastfoder

PLASTFODER
Marknaden för foder av plast är ännu ganska liten, och det finns endast några få varianter att välja mellan (släta med rundade eller raka kanter). Plastlisterna spricker inte och ska inte målas.

Varianter av foder: Plastfoder med kabelgömma

PLASTFODER MED KABELGÖMMA
Plastlisterna finns även i en variant där det finns plats att leda kablar runt om dörren eller fönstret. De monteras på clips som skruvas på väggen och klickas på.

Målat eller obehandlat?

En del foder är förmålade med vit färg (RAL 9010). Dessa foder är alltid av furu. Med förmålade foder sparar man ett eller två lager färg, men man slipper inte helt att måla. När fodren är monterade ska dyckertena spacklas över och därefter ska infattningarna få ett sista lager med färg.

Bland de omålade infattningarna är furu de allra vanligaste och även de billigaste, men hos välsorterade byggmarknader finns även andra träslag som ex. mahogny, teak, merbau, körsbär och ek.

Arbetar du med omålade foder som du själv ska måla är det en fördel att måla listerna innan du monterar dem. Baksidan ska nämligen också ha ett lager med färg, för att säkra att träet inte slår sig.

Särskilt om foder

Har man en stor plånbok kan man låta tillverka foder med precis den profil man önskar. Det kan vara värt pengarna om man är i farten med att restaurera och ska ha foder som liknar de befintliga. Ta med en bit av ett gammalt foder som mall, som de nya fodren kan tillverkas efter.

Dimensioner

  • Plastfoder finns endast i få storlekar, oftast omkring 15 x 65 cm.

  • Släta foder finns ofta i standardtjocklekarna 9, 15 och 21 mm och i bredderna 43, 55, 68 och 92 mm.

  • Allmogeprofiler finns i otaliga dimensioner. De vanligaste tjocklekarna är från 14 till 22 mm, men det finns mycket mer profilerade varianter på ända upp till en tjocklek på 34 mm. Profilerna finns i bredder från 68 mm och ända upp till 138 mm.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka