Det är mycket att ta ställning till och mycket som är viktigt att känna till när man byter dörrar och fönster. Vi ser till att tar dig an uppgiften på rätt sätt.

Det är mycket att ta ställning till och mycket som är viktigt att känna till när man byter dörrar och fönster. Vi ser till att tar dig an uppgiften på rätt sätt.

Mät upp och byt själv

I det här temanumret får du veta hur du mäter upp helt korrekt för dina nya fönster. Det låter kanske enkelt, men i branschen talas det om att upp mot 20 procent av alla beställda fönster blir beställda utifrån felaktiga mått, och passar sedan inte i fönsteröppningarna.

När du senare ska sätta i dina fönster och dörrar finns det dessutom mycket hjälp att hämta på de kommande sidorna. Vi ser till att du tar dig an uppgiften på rätt sätt så att du lyckas, och får ett snyggt och tätt resultat.

Det svåra valet

När du ska välja ny ytterdörr står du ofta inför ett val mellan olika dörrar, vissa för några tusenlappar, andra som kostar en mindre förmögenhet – även om dörrarna ser snarlika ut vid en första anblick. Vad som skiljer dörren för 3.000 kronor från den för 26.000 kronor får du svar på i det här temat.

Vi svarar även på några av de många frågor vi på Gör Det Själv får om dörrar och fönster från våra läsare, och vi introducerar dig för de nyckelfria låsen. Allt för att du ska vara redo att byta dörrar och fönster.

Hålmått och karmmått: Mät upp ordentligt och slipp lägga ut dörren eller fönstren på Blocket

Det vore ju en skam om dina vackra nya fönster skulle hamna på Blocket för halva priset. Så börja hellre med att mäta upp ordentligt. När du mäter upp för fönster och dörrar är det två mått du måste hålla koll på: hålmått och karmmått. Det är bland annat om du lyckas förväxla de två måtten som det kan gå väldigt snett. Så se till att ha koll på vad som är vad. Kom ihåg att du alltid ska mäta utifrån.

Hålmått
Du får hålmåttet genom att mäta fönstret från kant till kant, och du mäter då utanför fönsterkarmen. Mät även höjden på samma sätt. När du har måtten från sida till sida drar du av 2,5 cm. Det är den plats där fogen ska sitta. Mät upp på flera ställen längs hålet.

Karmmått
När du har fått fram hålmåttet och dragit av 2,5 cm för fogen, har du det mått som du ska ge till fönstertillverkaren. Det kallas karmmåttet eller det utvändiga karmmåttet. Pass på så att du inte råkar förväxla måtten.

Detta får du i vårt stora tema:

  • KÖP BILLIGT: Mät upp ordentligt och slipp dyra, onödiga felköp och stor frustration.
  • BYT FÖNSTER: Det är många vinklar att hålla koll på! Vi visar dig hur du tar dig an mätningen.
  • BYT DÖRR: Så sätter du i altandörren, och kan vara säker på att den sitter rakt.
  • CHECKA AV: Få koll på detaljerna, när vi svarar på läsarfrågor om dörrar och fönster.
  • VÄLJ DÖRR: Vad skiljer den väldigt dyra från den väldigt billiga dörren?
  • LÅS UTAN NYCKEL: Vi monterar ett kodlås i huvuddörren och slipper använda nyckel.