Skuggpasta är en vit, krithaltig massa. Det är samma sort som man använder för att krita fotbollsplaner utan att naturen tar skada. Pastan ska blandas upp med vatten, en del pasta till två delar vatten. Skuggpastan målas på växthusets ytterväggar med en vanlig roller.

Fördelen med att måla på yttersidan är att regnet efter några månader sköljer bort pastan. Så när sommaren är över och temperaturen sjunker igen så har du mindre jobb med att rengöra växthuset.

Skugga sänker temperaturen generellt i växthuset, och då kan du t ex undvika att tomaterna får så kallade gröna nackar, eller att andra växthusplantor lider av värmen. Lene rekommenderar att du inte skuggar drivhuset förrän tidigast i maj. Plantorna behöver så mycket ljus som möjligt innan dess.

Hon skuggar bara drivhuset på sydsidan, eftersom det är på den sidan som solen är skarpast. Vill du inte använda roller och skuggpasta finns det andra alternativ på marknaden. Du kan t ex skaffa en sådan här skuggardin som man kan dra för och ifrån efter behov.