Lådorna är oftast gjorda av frigolit och rymmer mellan 30 och 50 liter vatten beroende på fabrikat. De består av en låda för vattenreservoaren och ett lock med flera rör som går ner i lådan. Vissa lådor är försedda med en plastpåse på insidan.

Påsen gör att vattnet inte kan sippra ut – och samtidigt blir lådan lättare att rengöra när säsongen är slut. Man placerar en odlingssäck på lådan. Säcken ska först bearbetas ordentligt så att spagnumen blir lucker och fördelar sig bra i säcken. Sedan skär du upp säcken på ovansidan.

Känn efter var rören som går ner i bevattningslådan sitter. Skär ett kors över varje rör – ett i taget naturligtvis. Nu ska du trycka ner spagnumen i varje rör. Rören kommer att fungera som sugrör för plantorna när du fyller lådan med vatten.

Nu är säcken redo för plantorna, som helst ska placeras ovanför varje bevattningsrör. Det återstår bara att fylla lådan med vatten. Kom ihåg att odlingssäcken innehåller näring för de två första veckorna.

Därefter är det bra att använda flytande gödsel i vattnet varje gång du vattnar. Men under mycket varma perioder när plantorna är extra törstiga, ska du dra ner på gödningen. Kontrollera vattenmängden minst en gång i veckan.