Det finns växthus i många olika stilar och storlekar; med murad sockel, i engelsk stil – vissa är utformade som tillbyggnader till det befintliga huset, andra som mångkantiga paviljonger, och så finns det naturligtvis helt vanliga växthus med aluminiumprofiler av olika sorter med varierande takhöjd.

När du har valt ditt växthus ska du se till att placera det på en lämplig plats i trädgården. De värmekrävande växterna som man oftast odlar i växthus behöver massor av ljus för att kunna växa sig frodiga under säsongen. Oftast är det bäst att placera växthuset mitt i trädgården utan skuggande träd och byggnader.

Dina växter kan du odla direkt i jorden, i odlingssäckar, med självvattnande lådor och i olika sorters krukor. Den ena odlingsmetoden utesluter inte den andra, och de passar olika bra i olika sammanhang.

Det är till exempel lätt att flytta ut en kruka ur växthuset om växten har blivit för stor eller blivit angripen av bladlöss, medan en odlingssäck med en uppbunden tomat inte alls är lika enkel att flytta runt på. Det kan också vara så att du tycker det är lättast att odla i odlingssäckar varje år.

Då slipper du arbetet med att regelbundet byta ut jorden i växthuset för att förebygga jordtrötthet och sjukdomar. När allt det praktiska är ordnat och du gjort dina val är det dags att börja inreda växthuset.