Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Unikt drivhus: Är du redo för en utmaning?

Byg en geodome og få en god udfordring og et unikt drivhus.

Här är kap-/gersågsutmaningen, du har väntat på hela livet!

Geodome, på svenska geodetisk kupol, är en kupolformad konstruktion, som är sammansatt av trekanter, även kallade polygoner. Ju fler och mindre trekanter kupolen består av, desto rundare och mjukare blir formen på kupolen.

Att geodomen är konstruerad av trekanter gör den otroligt stark. Även om det kanske liknar plockepinn, kan konstruktionen utan problem tåla både snö och blåst. De många trekanterna fördelar nämligen vikten extremt effektivt över hela konstruktionen.

Svår att förstå, enklare att bygga

När man tittar på den häftiga geodomen på bilden känns det rimligt att det krävs en doktorsgrad i teoretisk fysik för att konstruera den. Och det stämmer faktiskt ganska bra. Snitten i varje ände av de många reglarna måste räknas ut exakt, så att alla trekanter lutar sig svagt in mot centrum, och i slutänden bildar en kupol.

Det positiva är att det finns en massa hemsidor som kan göra uträkningarna åt dig. Och den briljanta hemsida vi har funnit ger dig faktiskt även en ritning, så att du kan se exakt hur du ska såga alla reglarna – det är bara att knappa in hur stor geodome du vill bygga, och vilka dimensioner du vill använda till reglarna, så får du en utförlig byggbeskrivning serverad. Bara att skriva ut och följa till punkt och pricka.

Ladda ner byggbeskrivningen och se, hur du bygger din egna geodome

I byggbeskrivningen, som du kan ladda ner här på sidan, visar vi hur du bygger ramverket till din egna geodome. Du kan se, hur du:

  • räknar ut och designar din geodome
  • ställer in kap och gersågen och sågar till reglarna
  • sätter ihop trekanterna
  • bygger geodomens ramverk

LÄS OCKSÅ: Test av kap-/geringssågar