Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sätta upp växthus

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Här visar hantverkaren hur man sätter upp ett nytt växthus. I dag består de flesta växthusen av ett skelett av aluminiumprofiler. De levereras monteringsfärdiga och är mycket enkla att sätta ihop.

Man kan själv bygga upp grunden till växthuset, men det är mycket lättare och lika bra att köpa ett färdigt fundament som man bara behöver gjuta fast i de fyra hörnen. Till det här växthuset kan man få ett stålfundament som både blir stabilt och kan monteras snabbt.

Skruva ihop de fyra profilerna med de medföljande muttrarna och bultarna. Montera även de fyra små benen som, när ramen vänds, ska stickas ner i betongen. Ta sedan ut diagonalmåttet från hörn till hörn.

Och därefter mellan de andra hörnen. När de båda måtten är exakt lika kan du vara säker på att ramen är helt i vinkel. Är det inte räta vinklar får man stora problem senare i monteringsprocessen, bland annat med fönstren. Nu placeras gjutrören ut.Gräv hålen 80 cm djupt.

Och placera ett rör i varje hål. Vänd nu upp och ner på ramen och stick ner de fyra benen i rören. Nu regleras ramen med hjälp av kilar så att den hamnar helt i våg.

Det är mycket viktigt att kontrollera runt hela ramen. Nu fylls rören med torrbetong. Här använder vi ett så kallat 0-8 bruk, vilket innebär att betongen går bra att använda till gjutningstjocklekar på mellan 0 och 80 cm. Fyll rören hela vägen upp och lägg till rekommenderas mängd vatten.

LÄS OCKSÅ: Allt om växthus

Det behövs mycket litet vatten. Följ tillverkarens råd rörande torktiden. Nu fogas växthusprofilerna samman och monteras upp. Lägg ut profilerna och foga samman en sida i taget.

Gavlarna sammanfogas med de medföljande hörnbeslagen och skruvarna. Så fogas profilerna till de två öppningsbara fönstren samman.… och även profilerna till dörren. Det är en bra idé att olja skruvarna lite, då går det mycket lättare.

Nu har betongen torkat och både sidor och gavlar monteras på ramen. Här behöver man vara två. Taknocken monteras. Lossa bultarna i gaveländarna, så att profilerna kan justeras och nocken passas in.

Taksparrarna monteras i nock och vid takrännan. Ramarna till de öppningsbara fönstren skjuts in i nocken och förs till den sektion där man vill ha dem. Gör samma sak med fönstret i andra änden. Slutligen monteras dörren. Nu är allt klart för att sätta glas i växthuset.

LÄS OCKSÅ: Bygg ett läckert växthus på väggen

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Video: Sätta upp växthus
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka