Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Smart metod ger en perfekt grund

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Att gjuta en rejäl grund är det ultimata gör-det-självprojektet. Det är tufft, tungt och besvärligt. Men vi har hittat en metod som gör det lite enklare för oss vanliga dödliga att uppnå det perfekta resultatet.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
En vecka
Pris
15.000 kronor
Ett bra fundament är viktigt om konstruktionen som byggs ovanpå ska vara stabil och kunna hålla i många år. Här har du metoden som säkerställer ett perfekt resultat.

Ett bra fundament är viktigt om konstruktionen som byggs ovanpå ska vara stabil och kunna hålla i många år. Här har du metoden som säkerställer ett perfekt resultat.

Intro

Även om man inte alltid kan se det, är grunden byggnadens viktigaste del. Den bär all vikt, skyddar mot fukt och ser till så att hela arrangemanget inte sjunker ner i marken, spricker eller faller ihop.

Med en enkel gjuten grundmur är det vanligaste att först gräva rännan och därefter fylla den med betong nästan ända upp till marknivå, innan man murar på lecablock eller motsvarande, och gräver ut till betongsulan i mitten.

Med vår perfekta gör-det-självgrund, som är idealisk till småbyggnader som isolerade garage, friggebodar och verkstäder, gräver vi ut hela ytan på en gång. Då räcker det med att gjuta 30 cm betong i botten av rännan, innan resten av fundamentet muras upp med murbruk och lecablock.

Fördelen är bl a att du kommer undan med att gjuta mindre betong och att fundamentets insida blir snörrak, vilket ger bättre stadga uppåt.

LÄS OCKSÅ: Gjut världens enklaste plintgrund

Mät upp ytan

Din nya byggnad ska naturligtvis ha vinkelräta hörn. Därför är det mycket viktigt att du är väldigt noga när du mäter upp och markerar byggnadens sidor och hörn, och sedan följer markeringarna exakt när du gräver ut. När du gör en grund som den här, behöver du använda en minigrävare. Vårt fundament är 7,5 x 4,2 meter, så det handlar om stora mängder jord.

Grundmuren ska grävas ner till minst frostfritt djup (90-150 cm, beroende på var i landet du bygger) och lite bredare än blocken, som du senare ska mura upp.

När ramen är nästan helt utgrävd, ska du gräva ut i mitten, så att det stämmer med färdigt golv minus golvbeläggning, betongsula och isolering. De sista cm gräver du ut för hand.

Instruktion

Rotationslasern mäter djupen

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Byggandet av en grund blir oändligt mycket lättare när du använder en rotationslaser och en mottagare på en måttstock att mäta djupet med. Och du kan använda systemet vid både grävning och gjutning, för att säkerställa att nivåerna blir korrekta när du sedan ska mura upp lecablocken.

Olika rotationslasrar fungerar på lite olika sätt, så du behöver grundligt sätta dig in i hur just det system du ska använda fungerar, så att du uppnår ett helt perfekt resultat.

1

Rotationslasern placeras nära arbetsområdet utan att stå i vägen. När den sätts på, skickar den ut en helt vågrät laserstråle i en fast höjd.

2

Mottagaren registrerar laserstrålen och kan på så sätt ange vilken höjd den står på. Därefter används måttstocken för att bestämma djup och höjder.

Gräv allt på en gång

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

För att gjuta den understa betongsockeln relativt låg, endast 30 cm, behöver du gräva ut hela området i ett svep. Och det innebär ett antal logistiska utmaningar, så att du i efterhand inte gräver in dig själv. Lyckligtvis är lösningen enkel. Bara du håller dig till den här ordningsföljden, kan du bli av med det mesta. De sista procenten av grävarbetet sker för hand med spade och skyffel. Själva rännan gräver vi ner till 90 cm under marknivå, medan mittenpartiet grävs ner till 45 cm under färdig golvhöjd (färdig golvhöjd plus 3 cm golvyta, 12 cm betongsula och 30 cm isolering).

1

Gräv de tre rännorna, A, B och C, 90 cm djupa. Börja med att gräva A t ex från vänster till höger, och därefter B och C uppifrån och ner. Du får inte gräva den sista halvmetern av B- och C-rännorna än.

2

Ställ grävmaskinen mitt inne i området E och gräv 45 cm djupt, medan du flyttar maskinen baklänges. Försök att inte förstöra för mycket av kanterna ner mot rännorna B och C.

3

Gräv den sista rännan, D, t ex från vänster till höger. Därefter ska du med spaden jämna till rännor och kanter. Om det finns risk för större ras i kanterna, kan du alltid stötta med en bit av en plywoodskiva.

Förbered armering och montageband

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

För att göra betongen så stark och stabil som möjligt, ska du gjuta in ett 8 mm armeringsjärn i själva betonglagret. Lägg dem på plats innan du börjar blanda betongen. Helt konkret ska du lägga armeringsjärnen längs rännornas sidor och böja dem runt hörnorna. Du ska också kapa till montageband i rätt längd, t ex 140 cm, och böja dem så att de ”fastnar” vid gjutningen. Montagebanden används för att förankra själva byggnaden till grunden.

1

Lägg armeringsjärnen längs kanterna.
Det ska ligga minst två järn bredvid varandra. Kapa också montagebanden och böj dem i ändarna. Vi lägger ett montageband varannan meter.

Gjut rännan

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Grävningen är gjord, och armeringsjärnen och montagebanden ligger på plats för nästa moment. Nämligen gjutningen. Du ska blanda 1 del cement med 7 delar betongsand och lägga ett 30 cm tjockt lager i rännan hela varvet runt. Det viktiga här är att du gör blandningen så torr att du enkelt kan “putsa” ovansidan helt jämn - konsistensen ska vara som fuktig jord.

1

Blanda betongen, häll över den i en skottkärra och häll den i rännan. Betongblandningen består av 7 skyfflar betongsand och en skyffel cement. Se till att inte tillsätta för mycket vatten - hellre för torr än för fuktig!

2

Häll 15 cm betong i rännan, lägg ner armeringsjärn och montageband, och lägg sedan på de sista 15 cm betong. Jämna till ytan med en skyffel och se till att den har rätt höjd och ligger helt vågrätt.

Mura lecablocken

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

När betongen i rännan har torkat i 4-5 dagar, ska du sätta de första fyra lecablocken i hörnorna. Och det är just dessa fyra första stenar du ska koncentrera dig mest på. För genom att sätta dem helt perfekt i rätt höjd och med rätt avstånd, blir det mycket lättare att fylla på mellan dem. När du har satt de fyra första hörnstenarna, ska du låta dem torka till nästa dag innan du fortsätter. På så sätt vet du att de inte plötsligt börjar flytta sig, när själva arbetet sätter igång.

1

Blanda en spannfull murbruk. Låt den vila i fem minuter, innan du rör om igen. Därefter är den färdig att användas.

2

Lägg på ett lager murbruk på den första hörnstenens undersida, som läggs ner mot betongen. Det är viktigt att du lägger på ett relativt tjockt lager, på en halv till en cm, så att du lätt kan justera stenens placering.

3

Sätt nästa tre hörnstenar på samma sätt som den första och låt dem torka ett dygn. Dagen efter spänner du upp ett murarsnöre mellan hörnstenarna och sträcker ut det, så att du får något att passa in de mellanliggande stenarna efter.

4

Följ snörena och fyll på mellan hörnstenarna. Lecablocken ska inte bara fästa mot underlaget utan också mot stenarna bredvid. För att påföra bruk rekommenderar vi att du använder en tandspackel 6-8 mm.

Material

 • Lecablock, 15 x 19 x 49 cm
 • Murbruk
 • Cement
 • Betongsand
 • Armeringsjärn, 8 mm
 • Montageband

Specialverktyg

 • Minigrävare
 • Betongblandare
 • Rotationslaser

Sværhedsgrad

Det är ett mycket stort och hårt arbete att bygga en grund. Men själva utförandet är inte svårt. LÄTT SVÅ

Tidsforbrug

Ca en vecka inklusive torktid

Pris

Ca 15.000 kronor för 24 meter grundmur. Till det behöver du lägga kostnaden för att hyra en minigrävare och rotationslaser.

Ritning

Principen med den perfekta gör-det-självgrunden är att betongen gjuts förhållandevis grunt, bara 30 cm. Därifrån kan du börja mura lecablock till den nivå du vill upp till. I det här konkreta exemplet avslutade vi grundmuren ca 16 cm över den kringliggande marknivån.

Murblocken läggs med förband, så att du undviker genomgående fogar som försvagar konstruktionen.

logga in eller köp tillgång

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Datasäkerhetsincident på Bonnier Publications
Vi har tyvärr identifierat en person som fått obehörig åtkomst till ett av våra system. Som ett resultat kunde vissa användares inloggningsinformation potentiellt ha delats. Såvitt vi vet är detta inte fallet, men av säkerhetsskäl har vi valt att återställa lösenorden för våra användare i vårt system.

Vad ska du göra?
Om du inte längre kan logga in med ditt vanliga användarnamn och lösenord skall du skapa ett nytt lösenord genom att klicka på "Glömt lösenord".

Vad har vi redan gjort?
Obehörig åtkomst har rapporterats till dataskyddsstyrelsen. Vi har vidtagit alla nödvändiga försiktighetsåtgärder och i samarbete med relevanta säkerhetsexperter arbetar vi hårt för att se till att en liknande situation inte sker igen.

Om du har några frågor är du välkommen att kontakta oss på [email protected].

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Smart metod ger en perfekt grund
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
  • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
  • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
  • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Datasäkerhetsincident på Bonnier Publications
Vi har tyvärr identifierat en person som fått obehörig åtkomst till ett av våra system. Som ett resultat kunde vissa användares inloggningsinformation potentiellt ha delats. Såvitt vi vet är detta inte fallet, men av säkerhetsskäl har vi valt att återställa lösenorden för våra användare i vårt system.

Vad ska du göra?
Om du inte längre kan logga in med ditt vanliga användarnamn och lösenord skall du skapa ett nytt lösenord genom att klicka på "Glömt lösenord".

Vad har vi redan gjort?
Obehörig åtkomst har rapporterats till dataskyddsstyrelsen. Vi har vidtagit alla nödvändiga försiktighetsåtgärder och i samarbete med relevanta säkerhetsexperter arbetar vi hårt för att se till att en liknande situation inte sker igen.

Om du har några frågor är du välkommen att kontakta oss på [email protected].

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka