Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Hönshus i toppklass

Den här hönsgården kan skalas upp eller ned enligt dina behov.

Hönshus och hönsgårdar kan byggas på många olika sätt. Detta hönshuset är utan tvekan ett av de mer tidskrävande och dyra. I gengäld är det mycket välgenomtänkt och håller i många år. Grundkonstruktionen har tillverkats på samma sätt som när man bygger ett skjul.

Hönshus med smarta detaljer

Byggkonstruktionen har baserats på tryckimpregnerat trä. Vi lägger två lager takpapp, och bottenplattan har höjts från marken så att vi undviker röta. Därutöver skiljer det här hönshuset ut sig genom att en del extra arbete har lagts på botten. I stället för att gräva ner ett nät längs kanten har hela botten förslutits på ett säkert sätt. Har man fått besök av rävar och råttor vet man varför.

Höns älskar att picka på marken och det ska det finnas mycket utrymme för detta i hönsgården. När de lägger sig till ro i skymningen söker sig hönsen uppåt. Därför ska deras sovplats lyftas från marken. Huset behöver inte vara så stort i övrigt. Höns sitter gärna tätt när de ska sova.

För att skruva upp byggtempot en aning har vi valt att använda en batteridriven spikpistol där det är möjligt. Man kan också använda hammare och spik

LÄS OCKSÅ: Bygg ett exklusivt hönshus

Ladda ner gör-det-självbeskrivningen och se hur du bygger hönshuset

Hönshuset är ett stort projekt med många delar, så det gäller att hålla tungan rätt i mun. I gör-det-självbeskrivningen får du en komplett materiallista, en detaljerad skiss över hönshuset och så visar vi hur du:

  • bygger stommen till hönshuset
  • monterar taket
  • sätter ihop och klär hönshuset
  • bygger trappan, luckan och dörren till hönshuset.