Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Starkt fundament till bod och garage

Se hur du bygger ett superstarkt fundament till din bod eller ditt garage.

Du klarar av att bygga ett fundament med bara händerna. Gräv en ränna, kör bort jorden och häll betong i rännan. Så går det till – men notera att detta är en grov beskrivning. Vi använder oss av en snabbare och mer skonsam metod.

Med en minigrävare och en container så nära plattan som möjligt, är en person klar med grävarbetet på en halv dag. Står containern längre bort kan det underlätta arbetet betydligt om man hyr en minidumper.

För ouppvärmda byggnader ska plattan ha ett djup på 120 cm i motsats till 90 cm för uppvärmda byggnader. Skälet till detta är att frosten kan tränga längre ned när det inte finns ett gjutet golv och en isolerad platta som håller kvar värmen från jorden. Men med en minigrävare påverkar inte de 30 centimetrarna den totala arbetsbördan.

LÄS OCKSÅ: Skalblock – vägen till en solid grund

Ladda ner beskrivningen och se hur du gör ett superstarkt fundament

Det är inte svårt att bygga detta superstarka fundament. Konstruktionen är simpel, men de stora maskinerna kräver en del träning. I gengäld besparar de dig en massa slit och släp. Arbetet sträcker sig ungefär över 7-8 arbetsdagar p.g.a. härdningstider.

I denna gör-det-självbeskrivning visar vi hur du:

  • mäter upp
  • gräver ut med en minigrävare
  • gjuter fundamentet
  • putsar sockeln