Mysigt vindskydd

Med ett vindskydd får du en övertäckt uteplats, så även om det ösregnar ligger du tryggt och torrt under det stora takutsprånget.

Slogboden är en urgammal byggnadstyp som trots den relativt enkla konstruktionen är synnerligen praktisk. Det visste man redan på vikingatiden då man började bygga slogbodar. Slogbodens främsta uppgift har varit att fungera som sommarbostad för kreatursskötande bönder, som behövde ett ställe att övernatta när man samlade foder till sina kreatur.

Man byggde slogbodarna av rejält virke och behandlade träet med respekt. Det är en av anledningarna till att det finns massvis av gamla slogbodar bevarade. I dag kallas de ofta vindskydd och används i andra syften, bland annat som kojor och övernattningsställen för turister.

Som sådana har de blivit så populära att flera företag börjat tillverka liknande vindskydd i byggsatser.

Bygg vindskydd – och kom nära naturen

Men du ska naturligtvis bygga vindskyddet själv av lösvirke och Gör Det Själv ger dig en komplett steg-för-steg-beskrivning med ritning.

Du kan sedan placera vindskyddet på villatomten, där det blir en alla tiders grillkoja eller lekstuga. Sätt det ute vid sommarstugan som gästhus eller på jaktmarkerna som koja.

Vindskydd med massor av plats

Storleken på vindskyddet gör att 6–8 personer kan sitta i det (med ryggsäckar) och att 4–6 personer kan övernatta i det. Och även om det skulle ösregna kan du sitta torrt och grilla under det stora taksprånget.

Om du vill kan du förlänga taket på samma sätt som i Dalarna, men i så fall skall taket stöttas längst ut av kraftiga stolpar. Vår vindskydd byggs av gran som vi fick sågat i önskad dimension. Bottenytan är 7,2 kvadratmeter (300 cm bred och 240 cm djup).

Golvet har höjts cirka 40 cm över marken och är därför alltid torrt och kanten får då perfekt sitthöjd. Väggarna består utvändigt av avbarkade och nästan halvrunda brädor som spikats fast på plana brädor som lockpanel.

De halvrunda brädorna är de yttersta bitarna av stammen som normalt annars sorteras bort på sågverk. Både golv och tak görs av 28 mm tjocka brädor på reglar. Taket tjäras en gång innan vi avslutade med takpapp.

Bygg vindskydd på två helger

När du väl har skaffat allt material bygger du vindskyddet på en eller två veckoslut (beroende på hur långa du gör dem!). Med lite hjälp av ett par vänner går det fort.

På utsidan har brädorna strukits med tjära och linolja (blanda 4 delar tjära och 1 del linolja). Det ger en vacker kulör på träet samtidigt som det skyddar träet.

I framtiden räcker det sedan om du stryker träet cirka vart femte år med samma blandning.

Bygg eget vindskydd – så här gör du steg för steg

Ladda ned hela vindskyddsartikeln och hämta både ritning och en utförlig byggbeskrivning med bilder och materiallista.

Bygg själv vindskydd med utsikt

Vindskyddet behöver inte stå i skogen eller långt ute vid betesmarkerna. Detta har byggts som gästhus och grillkoja vid sommarstugan och används nästan varje dag under hela sommaren. Här brukar barnens vänner övernatta och det får plats 4–6 sovande gäster med packning.