Gräsarmering förhindrar översvämningar

Med gräs­armerings­mattor på din uppfart får du en beläggning som snabbt kan leda bort stora mängder regnvatten. Det minskar risken för översvämningar, skonar avloppssystemet och är bra för miljön.

Gräsarmering består av kraftiga plastmattor med en massa öppna fält där du antingen kan så gräs eller lägga småsten. Armeringsmattorna sätts ihop till en stor yta, t ex till en uppfart, och är så stark att det går att köra bilar på det.

Lägger du gräsarmering på din uppfart får du en permeabel yta. Det vill säga en beläggning som tillåter stora mängder vatten att passera igenom snabbt ner i marken, eftersom beläggningen är väldigt “öppen” i motsats till en uppfart av betongplattor eller asfalt.

Permeabla beläggningar behövs i framtiden, när det blir vanligare med kraftiga ösregn eller till och med skyfall som det är väldigt svårt för våra avloppssystem att klara av.

Om regnvattnet inte kan tränga ner i marken leds det nämligen ofta ut i våra dagvatten- eller avloppssystem. Och de klarar inte av så stora regnmängder som meteorologernas beräkningar säger att vi kan förvänta oss i framtiden.

Framtidssäker och miljövänlig

Väljer du gräsarmering till din uppfart får du en beläggning som inte bara är framtidssäker utan också mer miljövänlig. Det är nämligen betydligt bättre att få ner regnvattnet direkt i marken, där det bidrar till grundvattnet, än i avrinningssystemet där det renas för att användas igen eller bara leds ut i havet.

Lätta att arbeta med

Gräsarmeringsmattor är lätta att arbeta med. De väger väldigt lite jämfört med betongplattor, och eftersom det ofta går 4-6 mattor per 1 m2 går det också lite snabbare att lägga dem. Själva monteringsmetoden är också lätt – de pressas/slås bara ihop med hjälp av ett klicksystem. När armeringsmattorna har monterats kan du antingen så gräs eller fylla hålen med småsten. Väldigt enkelt.

Underlagets uppbyggnad

Det är viktigt att underlaget är bra och byggs upp på rätt sätt, så att du får en så stark och hållbar beläggning som möjligt. Det gäller för all slags beläggning – även gräsarmering. Hur mycket du måste gräva bort och hur tjocka de nya, bärande lagerna ska vara beror på hur stor belastningen blir. Ju större belastning gräsarmeringen utsätts för, t ex tunga bilar, desto tjockare ska det bärande lagret vara.

Till beläggning där det kör bilar

 1. Ta bort 40 cm av det översta lagret.
 2. Packa jordlagret med en markvibrator.
 3. Placera eventuellt geonät på jorden.
 4. Häll på 30 cm bärlager/sten.
 5. Packa lagret med en markvibrator.
 6. Häll på 4-5 cm sättsand.
 7. Lägg armeringsmattorna.
 8. Fyll armeringsmattorna med jord och gräs eller småsten.

Till beläggning utan tung trafik

 1. Ta bort 15 cm av det översta lagret.
 2. Packa jordlagret med en stenstöt.
 3. Häll på 10 cm bärlager.
 4. Packa jordlagret med en stenstöt.
 5. Häll på 4-5 cm sättsand.
 6. Lägg armeringsmattorna.
 7. Fyll armeringsmattorna med jord och gräs eller småsten.

Att packa underlaget är ett måste

Det är viktigt att du packar jorden under gräsarmeringsmattorna, så att din beläggning blir stabil. Lägger du gräsarmering på en uppfart där det kör tunga bilar måste du använda en markvibrator för att packa både jordlagret och lagret med bärlager.

Ska du “bara” lägga gräsarmering på t ex en trädgårdsgång kan du nöja dig med att använda en stenstöt som t ex består av en stolpe med ett handtag på. Det översta lagret sättsand ska inte packas.

Armeringsmattor kan också fyllas med småsten

Det vanligaste är att så gräs i armeringsmattorna, men du kan också fylla hålen med småsten. Det gör att du också kan välja mellan olika färger.
Om du vill ha en beläggning med småsten får du lite bättre koll på de små stenarna som har en tendens att hamna lite överallt. Du slipper att stenar fastnar i bilens däck genom att bara fylla armeringsmattorna upp till kanten och inte över den.

Så här sår du gräs i armeringsmattor

Väljer du att så gräs i dina armeringsmattor är det viktigt att du inte fyller på med jord ända upp till kanten på mattorna. Var också noga med att välja rätt sorts gräsfrön.

1

Armeringsmattorna placeras på rätt nivå. Här ska mattornas ovankant vara i höjd med ovankanten på den gräsmatta som de placeras på.

2

Häll jord i armeringsmattorna. Här används jord som blandats med lite sand, så att jorden inte blir för kompakt. Jorden fördelas först med en skyffel så jämnt som möjligt över mattorna. Du kan också köpa färdigblandad jord – redo att användas.

3

Jorden fördelas så att det finns jord i alla hål. En kvast är bra för ändamålet. Se till att jorden inte når ända upp till kanten utan 0,5 cm nedanför. När gräset gror i jord lite under kanten är det bättre skyddat och får de bästa växtbetingelserna.

4

Så frö i armeringsmattorna. Fröna går lättast att fördela jämnt om du blandar dem med lite jord. Se till så att gräset får tillräckligt med vatten i början, så att det får en bra start.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Uppfart