Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

När är gruset packat tillräckligt hårt ?

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

När är gruset packat tillräckligt hårt ?

Fråga

Jag har läst att man ska packa gruslagerna när man bygger en ny terrass eller uppfart, men hur vet jag när jag har packat det hårt nog?

Svar

När du börjar packa det lösa gruset, gör maskinens metallplatta på undersidan ganska djupa spår, tills du har gått över det några gånger.

Men när plattvibratorn börjar hoppa och studsa tillbaka, och du kan gå på gruslagret utan att sjunka ner, är det tillräckligt hårt packat. Med andra ord ska du bara börja i ena änden, köra runt maskinen på gruslagret i cirklar och känna dig för lite grand.

En tumregel som du kan ha nytta av att känna till är att 20 cm bärlager kommer att minska ca 5 cm när du packar det. Om du börjar med att lägga ett 20 cm tjockt lager grus, kommer det alltså att bara vara 15 cm tjockt när det har packats.

LÄS OCKSÅ: Så lägger du en fast grund under beläggningen

PLATTVIBRATOR FÖR UPPFART

För att komprimera gruslagerna på en uppfart rekommenderar vi att du använder en ”padda” som väger minst 80 kg. Att hyra en kostar någonstans runt 300-500 kronor/dag.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka