Fixa den defekta remmen på tvättmaskinen

Om tvättmaskinens trumma inte snurrar runt, beror det med stor sannolikhet på att drivremmen är defekt. Lyckligvis är det både enkelt och billigt att själv byta remmen. Här kan du se hur du ska göra – steg för steg.

Intro

Börja med att kolla remmen. Sitter den fel ska den bara sättas på plats igen. Är den slapp eller har gått sönder, måste den bytas.

Själva bytet är enkelt. Det viktigaste är faktiskt att köpa en ny rem med rätt längd.

På de allra flesta remmar är längden tryckt på. Här är det viktigt att vara uppmärksam på att det handlar om längden i monterat, spänt läge. I praktiken betyder det att den kommer kännas mycket kortare än den angivna längden, när du står med den i handen.

Men stämmer angiven längd på den nya remmen med den på den gamla, då kan du vara helt lugn – även om den nya remmen är väldigt stram att montera.

Det som är avgörande är att längden på den nya remmen är identisk med den gamla; bredden är inte lika viktig. T ex kan du använda en rem med 5 rillor, även om det är 6 rillor på den gamla.

Därför går det galet

Drivremmen är defekt. Har remmen blivit slapp eller kanske till och med gått av, kan trumman inte snurra runt. Det är som när kedjan har hoppat av på cykeln. Som tur är kan du få en ny rem från 200 kronor.

Drivremmen sitter fel. Om remmen inte får riktigt tag om den lilla axeln vid maskinens motor eller den stora remskivan, måste den sättas på plats innan trumman kan snurra runt igen.

Instruktion

01
Gör så här 6 Steg

1

Skruva av baksidan – antingen för hand eller med en bit eller en hylsa i skruvdragaren. Då är det lätt att komma åt remmen.

OBS! Stäng av el och vatten innan du sätter igång.

2

Ta bort den gamla remmen. Har den inte gått av så kan du ta tag i den och dra ut den lugnt och stilla, samtidigt som du snurrar på den stora remskivan.

3

Kolla så att den nya remmen har rätt längd. På de allra flesta drivremmar av bra kvalitet är längden påtryckt (här 1.309 mm). Den siffran ska vara identisk med den som står på den gamla remmen.

4

Montera den nya remmen. Börja med att sätta den runt motorns axel längst ner i maskinen. Dra den sedan upp över den stora remskivan – först på vänster sida vid ungefär “klockan nio” och därefter runt medurs.

5

Kolla så att allting passar. De tunna rillorna på remmens insida ska gripa tag i de tunna rillorna på axeln.

6

Snurra remskivan ett par varv så att du är säker på att allt snurrar snyggt och utan motstånd – precis på samma sätt som med en cykelkedja. Till sist skruvas baksidan på igen.

Video

Material

En ny drivrem och en skruvmejsel eller en skruvdragare med bit eller hylsa är allt som du behöver.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Badrum