Badrum

Der är mycket du måste ha koll på när du ska renovera badrummet. Här ger vi dig 10 goda råd.

FÅ KOLL PÅ RÖREN till de olika installationerna – vilket är inlopp och vilket är avlopp? Kan du återanvända dem? Ska det ändras på någonting? Eller måste du dra nya rör?

KONTROLLERA RÖR OCH ELINSTALLATIONER. Är vattenrören gamla och genomrostade? Om de ska bytas, så gör det i samband med renoveringen.

AVGÖR HUR MYCKET DU SJÄLV VILL GÖRA, och om du ev. vill anlita hantverkare till delar av renoveringen. Kom ihåg att VVS- och elarbeten (helst även avloppsarbeten) SKA göras av auktoriserede hantverkare.

FÅ EN SKRIFTLIG OFFERT, om du anlitar hantverkare, så att du inte riskerar att priset skenar iväg.

GÖR RUMMET REDO, om du använder hantverkare. Ska du t.ex. dra om rören är det en god idé att blottlägga dem, så att VVS:aren kan komma åt. Det gör projektet billigare.

GÖR NOGGRANN RESEARCH PÅ MATERIAL, så att du vet exakt vad du vill ha – golv, tak, väggar, armatur osv. Och se till att få hem materialet i tid så att du inte riskerar att projektet avstannar för att det saknas delar.

STORA PLATTOR KRÄVER ETT JÄMNARE GOLV ÄN SMÅ PLATTOR, så det måste du tänka på när du väljer golvkakel.

TA REDA PÅ VILKA VÅTRUMSREGLER SOM GÄLLER, och hur ditt badrum ska våtrumssäkras.

VAR NOGGRANN, om du renoverar badrummet själv. Följ alla regler för våtrum och dokumentera arbetet. Då riskerar du inte att få allvarliga fuktskador i huset, och slipper bekymmer med försäkringsbolag om någonting skulle hända.

GÖR EN REALISTISK BUDGET, när du har koll på alla material och ev. kostnader för hantverkare. Du kan bli förvånad över hur mycket det faktiskt kostar. Och märker du det först halvvägs in i projektet är det svårt att ändra sig.

Läs mer om badrum

Så renoverar du ditt badrum själv

Ska du renovera ditt badrum, så är vårt stora badrumstema någonting för dig. Vi visar dig hur du kan renovera ditt badrum utan att slå sönder spargrisen. Det är viktigt att planen är realistisk, och om du är villig att återanvända lite, och köpa vissa saker på Blocket, finns det mycket pengar att spara.

  • Så planerar du renoveringen. Planeringen av din badrumsrenovering är viktig för att du ska kunna spara så mycket pengar som möjligt i renoveringsarbetet.

  • Förarbetet ska vara ordentligt utfört. Det är viktigt att du är noggrann med förarbetet. På det viset kan du undvika att råka ut för oförutsedda utgifter.

  • Tätskikt. Det är ett lagkrav, och inte minst sunt förnuft att våtrumssäkra sitt badrum. Vi visar dig hur du ska bära dig åt.

  • Kakling. Vi visar hur du gör en provuppläggning, och kapar plattorna så att de passar runt rör och brunnar.

  • Duschkabin. Ett duschdraperi är en billig och lätt lösning. Men en glasdörr är en stilren och exklusiv lösning. Vi visar hur du får en vacker dörr till duschkabinen.

  • Bänk och handfat. Få massor av plats vid handfatet genom att bygga stommen till ditt badrumsbänk själv, och sedan installera skåpselement från Ikea.

  • Välj rätt blandare. Få en överblick över vad som är viktigt för att du ska välja rätt blandare till ditt nya badrum.