Utnyttja utrymmet under terrassen

Det blir torrt under balkongen eller terrassen om du lägger ett dolt tak under terrassbrädorna. Se här hur enkelt du lägger både tak och brädor nästan på en gång.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
300 kronor

Intro

Få tillgång till alla projekt

Nu kan du lätt slippa dropp från en balkong, altan eller högterrass. Du ska bara lägga ett dolt tak samtidigt som du lägger terrassbrädorna. Taket leder bort regn- och smältvatten så att det blir torrt under det. Taket behöver inte byggas upp av råspont och takpapp och ha en viss lutning. Nej, du använder i stället stålplåtar med inbyggt fall.

Därför kan du bygga upp underlaget till terrassen eller balkongen på vanligt sätt, lägga på stålplåten och avsluta med brädorna. Här visar vi hur lätt det är att lägga både takskivor och terrassbrädor för att få ett stort och praktiskt ventilerat och torrt utrymme, där du kan förvara allt från trädgårdsredskap till barnvagn. Underlaget bestämmer du själv.

Bli prenumerant på Gör Det Själv och få tillgång till alla projekt

Instruktion

01
De första takskivorna läggs på plats 5 Steg

När du monterar taksparrar eller reglar ska de sitta med ett centrumavstånd på 60 cm. För att regn- och smältvatten lätt ska hamna i hängrännan måste takskivorna sticka ut knappt 5 cm från reglarna (taksparrarna).

Börja med de djupaste takskivorna och lägg sedan nästa skiva ovanpå så att du skapar ett fall ner mot hängrännan.

1

Fäst taksparrarna. Här använder vi oss av 45 x 195 mm konstruktionsvirke som fästs med vinkelbeslag på båda sidorna. Centrumavståndet ska vara 60 cm.

2

Lägg en rad takskivor från ena sidan av taket till den andra, så att du kan räkna ut hur stor överlappning skivorna ska ha, dock minst 5 cm.

3

Fäst den första takskivan med pappspikar (köps separat) i hörnen. Se till att skivan sticker ut cirka 5 cm så att vattnet hamnar i hängrännan.

4

Lägg en tjock sträng fästmassa (köps också separat) på kanten, som ska täckas av sidoskivan. Limmet ska pressas ut av den skivan så att det blir tätt.

5

Lägg nästa skiva på plats och utan att skrapa av limmet. Fäst den med pappspikar i alla fyra hörnen. Fortsätt med hela den nedre raden av takskivor.

02
Tak och terrass läggs samtidigt 11 Steg

När den första nedre raden takskivor har lagts på plats kan du börja med terrassbrädorna. När du sedan har lagt 80-90 cm av brädorna och fäst dem, så kan du ta dig upp på terrassen (balkongen eller altanen) för att fästa nästa rad takskivor.

Här tvingas vi skarva brädorna och vi gör det på samma taksparre (regel). Därför rensågas brädorna i kortänden innan läggningen fortsätter.

1

Skruva fast terrassbrädorna med specialskruvar (köps separat) genom takskivorna. Skruvarna har borrspets och går lätt igenom både brädor och takskivor så att du slipper förborra.

2

Lägg en hjälplist under brädorna i den andra änden om du tvingas rensåga och skarva. Listen läggs mitt på taksparren (regeln).

3

Stötta kanten på de djupaste takskivorna med en bräda, som skruvas fast mellan taksparrarna. Då försvinner risken att du av misstag skadar skarven nerifrån.

4

Lägg en tjock limsträng på åsarna där nästa skiva kommer att överlappa. Genom att redan från början markera hur stor överlappningen blir, går det lättare att lägga takskivorna.

5

Första skivan i nästa rad läggs på plats utan att den rör limmet. När den ligger som den ska, dvs. längs strecket för överlappning trycks den ner i limmet.

6

Spika fast takskivan i hörnen med pappspikar, men först när du är helt säker på att den ligger centrerad mellan de två taksparrarna.

7

Fortsätt genom att lägga lim på långsidan precis som du gjorde på skivorna i den nedre, första raden.

8

Skruva fast brädorna i nästa taksparre. Lägg små brickor mellan brädorna så att de inte hamnar snett.

9

Kapa terrassbrädorna i rak linje om du tvingas skarva. Använd sågskena och cirkelsåg. Kolla att nästa omgång brädor kan fästas med 3 mm avstånd. Ta bort listen.

10

Skruva fast kortändarna och fäst dem i resten av taksparrarna. Sätt två skruvar i varje bräda. Fortsätt på samma sätt med den andra halvan av terrassen.

111

Du lägger terrassen samtidigt som du lägger taket. Varje långsida limmas så att det blir tätt.

Material

Material till 6 x 6 m terrass

  • 28 x 120 mm terrassbrädor, totalt 36 m2 plus lite spill
  • 680 x 1250 mm takskivor, Til-Tak, totalt 60 skivor
  • 18 patroner fästmassa, Til-Tak
  • 1500 specialskruvar
  • 240 galvaniserade pappspikar, 25 mm

Tidsförbrukning

Räkna med att det tar minst en dag att lägga en terrass på 10-15 m2 med takskivor.

Pris

Takskivorna kostar drygt 300 kr per m2 exkl.skruvar och lim. Terrassbrädorna ingår inte i priset.

Svårighetsgrad

Det gäller att vara noggrann så att taksparrarna hamnar med rätt inbördes avstånd. Då går det lätt att montera takskivor och terrassbrädor.

Ritning

Video

TIPS: Tydlig markering på mörkt trä

VERKTYG: Så här använder du sänksågen

I den här videon lär du känna snickarens favoritsåg. Sänksågen förs alltid längs en styrskena som ser till att snittet blir exakt – oavsett om det ska vara rakt eller vinklat, om det ska gå igenom materialet eller inte, eller om det börjar i kanten eller mitt på materialet. Det gör sågen lämplig till allt från spår i en bräda till att såga rent längs kanten när trallbrädorna har lagts.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Altan