Trädäcket gungar

Man ser det tyvärr alltför ofta: Reglarna under ett gammalt trädäck ger efter och trallbrädorna gungar när man går på dem. Orsaken till problemet är det lätt att räkna ut – och lätt att åtgärda i de allra flesta fall.

Intro

Ett dåligt uppbyggt trädäck lever på lånad tid: Förr eller senare kommer en eller flera reglar under brädorna att sätta sig, och då kommer du sannolikt märka att trädäcket ger efter eller gungar när du går på det.

Lösningen är, i de flesta fall, att komma in under brädorna och få in en ordentlig, hållbar stöttning under reglarna där det gungar. Är dina trallbrädor satta med tappar, som döljer skruvarna, blir det lite jobbigare, för då måste tapparna borras ut innan du kan ta bort skruvarna.

Om en regel är angripen av röta, måste du byta ut hela regeln. Men ofta är det bara understöttningen, som i många fall har bestått av förgängliga träklossar eller masonitbitar, som behöver bytas. Och naturligtvis inte till nya träklossar utan plastkilar, som inte kan ruttna. Kilarna är mycket flexibla och ger ditt trädäck förnyad understöttning.

Detta behöver du

Reparationen kräver inte så många verktyg. Skruvdragare, hammare och plastkilar kan räcka.

Gör så här

1

Lossa ett par trallbrädor där trädäcket gungar. Kom ihåg att rensa spåret på alla skruvar med en skruvmejsel eller liknande, så att biten kan få ordentligt fästa.

2

Ta bort trallbrädorna. Nu kan du se om du kan komma åt ordentligt eller om fler brädor behöver lossas.

3

Klossa upp gungande reglar med kilar. Här ersätter plastkilarna en bit plywood som höll på att smulas sönder. De två kilarna möts under regeln och låser varandra.

4

Kilarna är flexibla och finns i flera storlekar. Under den här regeln behövs större kilar. När de två kilarna läggs ovanpå varandra låser spåren dem, så att de inte kan glida bakåt. De ska ligga så att regeln inte gungar – men se upp så att regeln inte trycks uppåt. För då blir trädäcket ojämnt.

5

Sätt en diagonal skruv ner i kilarna genom regeln. Då kommer kilarna inte att flytta sig med tiden så att de inte längre understöttar regeln.

6

Lägg tillbaka brädorna. Skruvar med skadade spår bör bytas ut. Nu har du åter fast underlag under fötterna.

Video

TRÄDÄCKET GUNGAR

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trädäck