Det fanns en liten terrass precis utanför köket när Morten och hans familj köpte villan. Familjen upptäckte snabbt hur skönt det var med en terrass, där man kunde njuta av solen. Men när solen gick ner blev det snabbt lite kyligt.

Lösningen måste vara att lägga tak över terrassen, ansåg Morten. Hans hustru var däremot mer tveksam. Skulle det bli snyggt? Och är det verkligen nödvändigt?

Läs mer: Bygga altantak

Efter en del diskussioner satte Morten igång. Han skulle inte bara lägga tak. Han skulle också få det så snyggt att både frun och han själv skulle acceptera – ja, t.o.m. tycka om resultatet. Det var en utmaning, för om det är något Morten tycker är fult så är det byggbeslag, som annars är ett naturligt val till en takkonstruktion. Men Morten köpte inga beslag. Han nöjde sig med att köpa virke, skruvar, muttrar och takskivor.

Han plockade fram cirkelsågen och sågade urtag i alla sparrar så att de tvärgående reglarna kunde vila i urtagen. För att reglarna skulle sitt fast, fäste han en skruv i varje fog. Inga beslag. I dag används terrassen ännu mer än från början. För även om solen även numera går ner, och även om det kanske regnar ibland, så kan familjen bli kvar på terrassen och njuta. Det gör man från tidig vår till sen höst, och det kan man tacka taket för. Morten har efteråt planterat buskar och vinrankor samt satt upp ett litet staket längs ett par av sidorna. Om det finns beslag i staketet? Nej, här snickras utan beslag!

LÄS OCKSÅ: Glastak över verandan