altantak segelduk

Förläng sommaren med ett tak över altanen.

Med ett tak över altanen störs inte de mysiga familjekvällarna när daggen faller eller om det skulle komma en regnskur. Du får möjlighet att njuta av de ljumma sommarkvällarna fullt ut.

Läs mer: Bygga altantak

Altantak nr. 1: DET SNABBA

övertäckt altan trapetstak

Vi har använt samma material och samma färg, så att taket matchar huset.

Den stadiga stolpkonstruktionen står kvar i alla väder. Ovanför sparrarna har vi monterat reglar som ger stöd åt trapetsskivorna.

Den här övertäckta altanen är inte svår att bygga – du måste bara använda ditt vattenpass och din tumstock flitigt. Själva arbetet kan avklaras på två arbetsdagar med flera dagars mellanrum (torktid för stolpbetongen).

BYGGBESKRIVNING: Stadig konstruktion med trapetstak

Altantak nr. 2: UTMANINGEN

altantak utan fogar

Taket över altanen står stadigt och elegant helt utan synliga beslag.

"Jag hatar synliga byggbeslag", konstaterade gör det självaren när planerna till den här övertäckta altanen låg på ritbordet.

Resultatet blev en träkonstruktion, där tryckimpregnerade sparrar och reglar har monterats med enkla, men stadiga fogar. Fogarna har gjorts med cirkelsåg och stämjärn och en enda skruv uppifrån ser till att hålla fast reglarna – helt osynligt.

BYGGBESKRIVNING: Elegant altantak – helt utan synliga beslag

LÄS OCKSÅ: Glastak över verandan

Altantak nr. 3: DET AMBITIÖSA

altantak segelduk

Altanen är bara övertäckt när det passar dig tack vare det flexibla taket av segelduk.

I stället för att bygga ett permanent tak över altanen kan du bygga den här lyxpergolan, med ett tak av segelduk, som du kan dra för när solen blir för stark eller daggen faller mitt under grillfesten. Resten av tiden kan du njuta av att sitta under bar himmel.

De många träfogarna kan vara lite besvärliga. Så om det här blir ditt första projekt bör du öva dig på fogarna. Alternativt använda byggbeslag. Avsätt två veckor till byggprojektet, inklusive uppsömnad av segeldukstaket och målning.

BYGGBESKRIVNING: Pergola med tak av segelduk

HÄMTA MER INSPIRATION: Mycket mer om altantak