Den övertäckta terrassen ger skugga för den stekande solen, men när det inte finns några sidor på terrassen kan vinden lätt bli irriterande. Det gäller även om det börjar regna, och regnet blåser in från sidorna.

Därför kan det emellanåt vara skönt att skapa lä på terrassen. Vi har därför gjort tre smarta, icke-permanenta lösningar, som ger lä på terrassen.

Så gör camparna

Vi har hämtat vår inspiration hos det campande folket och deras förtält. De kan ta av och på sidorna på sina tält efter behov, och på det viset sitta säkert för både vind och regn. Vi bygger okcås avtagbara sidor i tre olika varianter.

Genomskinliga trapetsplattor är stabila, och eftersom de är genomskinliga har du också möjlighet att ut. Vi monterar en aluminiumslist på plattorna som gör dem lätta att hänga upp dem på sidorna. Och stänga igen.

Nackdelen med denna metod är att även om plattorna inte är tjocka så behövs ganska många för att täcka terrassen. Det innebär att de tar ganska mycket plats när de ska förvaras. Men de ger i varje fall lä på terrassen.

Smarta rullgardiner

Om du köper en rulle presenning i armerad plast kan du enkelt bygga en praktisk rullgardin, som skyddar mot både sol och vind.

Du monterar presenningen på en rundstav. Med kardborre eller små krokar är det lätt att göra fast gardinen när den används. Och när den inte används tar den knappt någon plats alls.

Bygg en tältsida

Om du vill göra precis som camparna kan du köpa tältsidor som du kan montera på din övertäckta terrass. Det finns firmor som producerer dem efter specifika mått, så du ska bara mäta och montera. Tältsidorna är praktiska och tar inte så mycket plats, och så har de fönster.

Om du vill ha den kompletta guiden för att få lä på terrassen ska du ladda ned pdf:en till höger, där vi steg för steg visar hur du kan få lä.

LÄS OCKSÅ: Blomlådor på hjul ger lä