1. Skydd
Även en ganska liten markis kan skugga för den starka middagssolen och ge skydd mot en plötslig regnskur och kvällens fallande dagg.
2. Lä
Klätterväxter hejdar blåsten på ett effektivt sätt och när det inte blåser på terrassen kan sitta kvar ute flera timmar.
3. Värme
Om det bara blir ett par grader varmare så känns det torrare i luften och framför allt lite behagligare.
■ PERGOLA
Klätterväxterna sprider sig snabbt när de får fäste på de svartmålade reglarna, som här ligger på var 30:e cm. Växterna skuggar för den starka solen, dämpar en lätt regnskur och håller kvällsdaggen borta. De medverkar också till att hålla kvar den varma luften på terrassen när dagen övergår till kväll.
BYGGBESKRIVNING: Bygg en pergola på en helg
■ KLARA TAKSKIVOR STOPPAR REGNET UTAN ATT STJÄLA LJUS
Om du skruvar fast en klar takplast på reglarna ovanför terrassen kan du vara säker på att hålla regn borta. Men skivorna släpper igenom dagsljus och därför blir det inte mörkt och dunkelt på uteplatsen - ej heller inomhus för ljuset passerar vidare genom fönstren.
BYGGBESKRIVNING: Färläng de ljumma sommarkvällarna
■ ELEGANT OCH ENKEL MARKIS
Den lilla markisen, som du lätt fäller ut från väggen, tar inte många timmar att tillverka. Och den fälls upp lika snabbt som den fälls ut. När ramen också förses med tvättlinor så kan markisen fungera som skydd för t.ex. torktvätt.
BYGGBESKRIVNING: Mys under tak
2. Markisen fälls ut från väggen och låses fast på ett enkelt och snabbt sätt på en ram med ett antal tvättlinor.
■ ELEGANT SPALJÉ
En planteringslåda utgör här tillsammans med en spaljé grunden till ett staket av klätterväxter. När de har vuxit upp bromsar det blåsten och gör kyliga kvällar lite varmare. Här har spaljén gjorts mycket elegant med tunna lister i träramar, men det går lika bra att använda armeringsnät.
BYGGBESKRIVNING: Snabb och enkel spaljé
■ STABILT STAKET MED ENKLA MEDEL
Det går rätt snabbt att sätta upp det låga planket. Man börjar med att förankra stolparna stadigt, förenar dem med topplisten och sätter sedan upp en liggande panel.
BYGGBESKRIVNING: Lyxigt vindskydd
■ TERRASSVÄRMARE
Terrassvärmare som drivs av gasol eller el finns i en mängd varianter. Det är inte nödvändigt att de värmer upp luften mycket, men strålvärmen är effektiv och höjs temperaturen ett par grader känns det torrare och skönare.
■ ENKELT JOBB AV SMEDEN GER ETT FINT ELDFAT
Från ett eldfat stålar det både värme och trivsel. Detta fat kan lätt skäras ut och skruvas ihop. Enklast blir det om du ber en smed skära till de tre järnplåtarna och borra hålen. Du ska du bara skruva ihop dem.
BYGGBESKRIVNING: Bygg din egen eldstad
■ Den tunga muren ger dig solvärme
Medan solen steker som mest och luften dallrar av värme suger alla stenar till sig av den. Det kan du utnyttja på kvällen, för då avges värmen från stenarna.
Om din uteplats ligger längs en tegelvägg, eller om uteplatsen är stensatt, så får du flera varma timmar förärade eftersom värmen långsamt avges från stenarna runt uteplatsen.
Här går vi ett par steg vidare och bygger upp en högbädd av kraftiga betongblock, som sätts i en båge runt uteplatsen. Högbäddens växter ger lä och stenarna ger dig solvärme på kvällen.
BYGGBESKRIVNING: Högbädd ger lä på altanen
1. Högbäddens väggar byggs upp av stora betongstenar som staplas. Jorden pressar inte så mycket på stenarna så de ligger stadigt om de bara läggs omlott.
■ LYSER UPP, AVGRÄNSAR OCH ÄR DEKORATIVA
Det är nästan självkart att vi ordnar någon slags belysning på uteplatsen för att vi ska kunna se mat, tallrikar och glas. Men skenet från lamorna kan också markera höga kanter, trappsteg och gångar och avgränsa. Led-lampor ger dig extremt många möjligheter: varma färger, klart ljus och en mängd olika armaturer.
■ SOLEN GER DIG LJUS
En enkel lösning: led-lampor som drivs av solceller med sladd. Solcellen kan placeras var som helst.
■ LED är vår nya belysning
Det har blivit mycket lättare att skaffa belysning på uteplatsen och det har blivit skojigare eftersom du nu kan göra allt själv och sätta upp hur många lampor du vill, för det kostar nästan inget att ha dem tända. Det är led-tekniken som har vänt upp och ner på våra vanor. Led-lampor ger ett bra ljus med så lite strömförbrukning att du kan nöja dig med 12 volt. Med färdiga satser klarar du av jobbet själv.
1. Borra hål i ett sättsteg med en hålsåg vars diameter anpassas efter lampan. Håll maskinen vågrätt så sitter lampan rakt.
3. Dra plaströr för sladdarna. Det är inget krav, men plaströren gör det svårare för möss att bita av sladden.