Skydd mot regn och blåst på en upplyst altan

Det finns många sätt att skaffa sig flera timmar på uteplatsen även här i kyliga Norden. Ett tak håller regnet borta och stoppar daggen. Väggar tar hand om blåsten och lite ljus försenar nattens ankomst samtidigt som det finns många sätt att skaffa värme på.

Villan och planket skapar lä, taket håller daggen borta och håller kvar värmen från elden. Och de små led-lamporna håller mörkret borta och sprider både ljus och skön stämning

Den svenska sommaren behöver verkligen en hjälpande hand för att vi ska kunna njuta av livet på terrassen. Vi drömmer om långa, varma sommarkvällar där vi kan sitta kvar utomhus medan fåglarna tystnar och den ljusa himlen drar en mörk slöja över oss. Sådan kvällar finns och de inträffar nästan varje år. Men det är rätt långt mellan dem.

Som tur är krävs det inte så mycket för att vi ska kunna sitta kvar länge och njuta av den behagliga värmen. Om du gör en extra insats så kan du förlänga sommaren till en bra bit in på hösten. Skapa lä för blåsten och daggen, ordna ljus i mörkret och hjälp till att hålla kvar värmen. Se bara här ...

1. Skydd

Även en ganska liten markis kan skugga för den starka middagssolen och ge skydd mot en plötslig regnskur och kvällens fallande dagg.

2. Lä

Klätterväxter hejdar blåsten på ett effektivt sätt och när det inte blåser på terrassen kan sitta kvar ute flera timmar.

3. Värme

Om det bara blir ett par grader varmare så känns det torrare i luften och framför allt lite behagligare.

4. Ljus

Lyktor av olika slag, oljelampor, led-lampor och värmeljus sprider tillsammans med stearinljus både skön stämning och ljus så vi kan sitta längre på terrassen.

1. Skapa skydd mot dagg och regn

För att hålla borta en rejäl regnskur behövs ett tätt tak, men den lätta sommarskuren och den kyliga kvällsdaggen kan det levande taket över pergolan eller trädets täta grenverk skydda dig mot. Tänk att slippa den värsta fukten - då får du många fler timmar att njuta av på din uteplats.

PERGOLA

Klätterväxterna sprider sig snabbt när de får fäste på de svartmålade reglarna, som här ligger på var 30:e cm. Växterna skuggar för den starka solen, dämpar en lätt regnskur och håller kvällsdaggen borta. De medverkar också till att hålla kvar den varma luften på terrassen när dagen övergår till kväll.

BYGGBESKRIVNING: Bygg en pergola på en helg

KLARA TAKSKIVOR STOPPAR REGNET UTAN ATT STJÄLA LJUS

Om du skruvar fast en klar takplast på reglarna ovanför terrassen kan du vara säker på att hålla regn borta. Men skivorna släpper igenom dagsljus och därför blir det inte mörkt och dunkelt på uteplatsen - ej heller inomhus för ljuset passerar vidare genom fönstren.

BYGGBESKRIVNING: Färläng de ljumma sommarkvällarna

ELEGANT OCH ENKEL MARKIS

Den lilla markisen, som du lätt fäller ut från väggen, tar inte många timmar att tillverka. Och den fälls upp lika snabbt som den fälls ut. När ramen också förses med tvättlinor så kan markisen fungera som skydd för t.ex. torktvätt.

BYGGBESKRIVNING: Mys under tak

1. Markisen hålls platt mot väggen när den inte används och hålls fast av haspar.

2. Markisen fälls ut från väggen och låses fast på ett enkelt och snabbt sätt på en ram med ett antal tvättlinor.

3. Markisen ger sedan skydd för t.ex. tvättkläder eller en liten fikapaus.

2. Med lä mot blåsten känns det varmare

Om det känns varmt eller kallt utomhus beror i hög grad på hur mycket det blåser.

Vi är alltid lite avundsjuka på dem som bor vid Medelhavet och deras sköna kvällar på gator och trottoarserveringar, Men värmen beror ofta på att luften står nästan stilla.

Vi svenskar sätter upp väggar av glas och trä runt uteplatsen men det räcker faktiskt med tät växtlighet för att skapa lä.

ELEGANT SPALJÉ

En planteringslåda utgör här tillsammans med en spaljé grunden till ett staket av klätterväxter. När de har vuxit upp bromsar det blåsten och gör kyliga kvällar lite varmare. Här har spaljén gjorts mycket elegant med tunna lister i träramar, men det går lika bra att använda armeringsnät.

BYGGBESKRIVNING: Snabb och enkel spaljé

HÄNG UPP VÄGGARNA

Om du har tak över terrassen så får du skydd mot regn och dagg. Men det kan blåsa småsnålt in från trädgården. Det kan förhindras med upphängbara väggar, som lätt sätts fast och tas bort. Här har man sytt väggar av tältduk med plastfönster.

STABILT STAKET MED ENKLA MEDEL

Det går rätt snabbt att sätta upp det låga planket. Man börjar med att förankra stolparna stadigt, förenar dem med topplisten och sätter sedan upp en liggande panel.

BYGGBESKRIVNING: Lyxigt vindskydd

1. När stolparna har grävts ner fäster vi en regel på två av sidorna.

2. Ovanpå stolparna skruvas en toppregel fast. Den leder bort vatten från stolpar och panel.

3. Panelen fästs uppifrån och ner. Brädorna kan fästas med 5-8 mm avstånd från varandra.

4. En strykning med utelasyr och sedan är det klart.

3. Håll kvar värmen med sten och eld

När dagen har övergått till kväll ser terrassen tak och väggar se till att det fotfarande känns varmt. Men förr eller senare behövs mer värme om du ska sitta kvar.

Då kan du tillföra värme från en eldstad, en grill, en pizzaugn eller en terrassvärmare.

Men du kan också utnyttja att tunga stenar håller kvar värmen och avger den långsamt till luften.

TERRASSVÄRMARE

Terrassvärmare som drivs av gasol eller el finns i en mängd varianter. Det är inte nödvändigt att de värmer upp luften mycket, men strålvärmen är effektiv och höjs temperaturen ett par grader känns det torrare och skönare.

ENKELT JOBB AV SMEDEN GER ETT FINT ELDFAT

Från ett eldfat stålar det både värme och trivsel. Detta fat kan lätt skäras ut och skruvas ihop. Enklast blir det om du ber en smed skära till de tre järnplåtarna och borra hålen. Du ska du bara skruva ihop dem.

BYGGBESKRIVNING: Bygg din egen eldstad

■ Den tunga muren ger dig solvärme

Medan solen steker som mest och luften dallrar av värme suger alla stenar till sig av den. Det kan du utnyttja på kvällen, för då avges värmen från stenarna.

Om din uteplats ligger längs en tegelvägg, eller om uteplatsen är stensatt, så får du flera varma timmar förärade eftersom värmen långsamt avges från stenarna runt uteplatsen.

Här går vi ett par steg vidare och bygger upp en högbädd av kraftiga betongblock, som sätts i en båge runt uteplatsen. Högbäddens växter ger lä och stenarna ger dig solvärme på kvällen.

BYGGBESKRIVNING: Högbädd ger lä på altanen

1. Högbäddens väggar byggs upp av stora betongstenar som staplas. Jorden pressar inte så mycket på stenarna så de ligger stadigt om de bara läggs omlott.

2. Kraftig fiberduk kläms fast under den översta stenraden innan jord skyfflas ner i utrymmet och växterna sätts. Fiberduken håller kvar jorden så att den inte sköljs ut mellan stenarna i högbädden.

4. Levande ljus och miljövänliga lampor

Värmeljus och stearinljus i glaslyktor och marschaller på marken har en speciell charm, men med moderna lågvolts led-lampor kan du nu komplettera belysningen på uteplatsen med praktiska och energikloka lampor utan att involvera en elektriker.

Det enda de köpta lampsatserna kräver är ett eluttag i närheten av uteplatsen.

LYSER UPP, AVGRÄNSAR OCH ÄR DEKORATIVA

Det är nästan självkart att vi ordnar någon slags belysning på uteplatsen för att vi ska kunna se mat, tallrikar och glas. Men skenet från lamorna kan också markera höga kanter, trappsteg och gångar och avgränsa. Led-lampor ger dig extremt många möjligheter: varma färger, klart ljus och en mängd olika armaturer.

SOLEN GER DIG LJUS

En enkel lösning: led-lampor som drivs av solceller med sladd. Solcellen kan placeras var som helst.

■ VARMA LAMPOR MED MJUKA LÅGOR

Stearinljus och oljelampor är en garanti för en mysig stämning och de ger dessutom ett värmetillskott på en kylig uteplats. Om temperaturen höjs lite blir luften torrare och det känns varmare.

■ LED är vår nya belysning

Det har blivit mycket lättare att skaffa belysning på uteplatsen och det har blivit skojigare eftersom du nu kan göra allt själv och sätta upp hur många lampor du vill, för det kostar nästan inget att ha dem tända. Det är led-tekniken som har vänt upp och ner på våra vanor. Led-lampor ger ett bra ljus med så lite strömförbrukning att du kan nöja dig med 12 volt. Med färdiga satser klarar du av jobbet själv.

1. Borra hål i ett sättsteg med en hålsåg vars diameter anpassas efter lampan. Håll maskinen vågrätt så sitter lampan rakt.

2. Tryck fast lampan. Den har ofta flänsar som biter sig fast i träet.

3. Dra plaströr för sladdarna. Det är inget krav, men plaströren gör det svårare för möss att bita av sladden.

4. Dra sladdarna genom rören och anslut dem till transformatorn.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Altan