Cookie- och Sekretesspolicy


Test av kedjesågar 2015

Hur mycket kvalitet och effektivitet får du när du köper ny kedjesåg? Vi har testat åtta sågar i mellanklassen, alltså så kallade allroundsågar. De är inte gjorda för daglig proffsanvändning i skogen, men perfekta för fällning av enstaka träd och kapning av ved.


Ett av delmomenten i testet var att såga upp en trädstam i tunna skivor.

Har du tillgång till en skog där du kan fälla träd och såga upp till ved? Eller köper du stammar och själv sågar dem? I båda fallen ska du ha en ordenlig kedjesåg och eftersom den ska kunna tas med ut i skogen ska den vara bensindriven. En batterisåg är inte tillräckligt stark.

När du använder din kedjesåg får du aldrig arbeta över axelhöjd och du ska alltid bära skyddskläder. Glöm inte hörselskydd, visir och hjälm. Sågen ska förstås också vara säker och du ska kunna hantera den på ett enkelt sätt. Det lär du dig när du tar körkort för motorsåg. Har du inget bör du genast anmäla dig till en kurs!

I vissa fall kan ett körkort för motorsåg ge dig rabatt när du köper ny såg. När du väljer såg i affären kan du be att få starta ett par för att se hur enkelt det är och om det är någon skillnad mellan dem. Det är också smart att förse sågen med en lågvibrerande säkerhetskedja som minskar risken för kast.

DE HÄR KEDJESÅGARNA HAR VI TESTAT

STIHL MS 193 C
RYOBI RCS 5133 CB
HUSQVARNA 445E TRIOBRAKE
HUSQVARNA 435
JONSERED CS 2240 S
MCCULLOCH CS 450 ELITE
MAKITA ES3201S35A
AL-KO BKS 4540

Viktigt att tänka på när du väljer kedjesågKastskydd. Om du sågar med spetsen på svärdet är det lätt hänt att sågen kastar, dvs. svärdet lyfts snabbt uppåt och bakåt. För att du inte ska skadas av den roterande kedjan trycker din vänstra hand ner kastskyddet så att kedjebromsen utlöses. Kedjebromsen stoppar kedjan på under 0,1 sekund, men med en kedjehastighet på 20 meter i sekunden rör sig kedjan ändå 2 meter på 0,1 sekund. Bromsen ska utlösas vid lätt kontakt med kastskyddet.

Kedja. Det finns flera olika slags kedjor, men det viktigaste är att du hela tiden håller kedjan vass för att vara effektiv och inte fastna i träet.

Svärd. Ju längre svärdet är, desto tjockare stammar kan du kapa. Ett kort svärd ger dig mer styrka. Kolla om sågen kan använda olika långa svärd (och kedjor).

Kedjesträckare. Kedjan ska alltid hållas sträckt och det är enklast och bekvämast om du kan sträcka den utan hjälp av verktyg.

Kedjefångare. En liten tapp eller krok som fångar kedjan om den skulle gå av under arbetet. Utan kedjefångaren skulle kedjan slå upp under din högra hand.

Högerhandsskydd. Om kedjan hoppar av kan den skada din hand och därför är det viktigt att skyddet är tillräckligt stort för att skärma av handen. Men handtaget ska ändå ha plats för en handskklädd grov hand.

Gasreglage. Sågen har förstås en gasknapp så att den kan startas. Men kedjan snurrar inte förrän du trycker in gasreglagespärren samtidigt med gasknappen.

Främre handtag. Din vänstra hand ska ha bra och stadigt grepp i sågen för det är med den du styr sågvinkeln. Det främre handtaget ska gå runt sågen så att du kan såga både lodrätt och vågrätt.

Relaterade artiklar

 • VIDEO: Kedjesågen är slö

  VIDEO: Kedjesågen är slö

  16/06 En sliten kedja ger en slö såg, vilket gör den farlig att arbeta med. Gör kedjan på kedjesågen skarp igen för säkerhets skull. Se hur i den här videon.

  Svårighet 1/4
 • Var rädd om kedjesågen

  Var rädd om kedjesågen

  29/04 Det är en hel del du kan göra för att din kedjesåg ska fungera både bra och säkert. Vi har samlat alla goda råd åt dig.

 • TEST: Den bästa excenterslipen
  Test

  TEST: Den bästa excenterslipen

  10/11 Vi har testat åtta populära excenterslipar på marknaden. Se den överlägsna testvinnaren OCH det bästa köpet. Så vet du vad du ska investera i nästa gång.

 • Vi testar ny spårhund från Bosch

  Vi testar ny spårhund från Bosch

  27/10 Bosch D-tect 120 är avsedd att avslöja dolda installationer i byggnadsdelar. Se om den består provet när vi testar dess förmåga som spårhund.

 • Kedjesåg på batteri – duger den?

  Kedjesåg på batteri – duger den?

  21/10 En kedjesåg på batteri? Vi hade inte så höga förväntningar på Black & Deckers lilla kedjesåg på batteri. Se här om vi hade rätt...

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Test av kedjesågar
 • Test av kedjesågar
 • Test av kedjesågar

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss